COVID-19 по света: Извънредно положение в Словакия

09:16, 25 ное 21 25 1892 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Успоредно с двуседмичния локдаун, който започва от утре, властите в Словакия решиха да въведат режим на извънредно положение за 90 дни, съобщи премиерът Едуард Хегер.

„Режимът за извънредно положение се въвежда от полунощ в четвъртък, 25 ноември, и ще действа в следващите 90 дни. След 10 дни нашето правителство ще прегледа отново ситуацията и евентуално ще отслаби някои противоепидемични мерки, но това облекчение ще засегне само ваксинираните и преболедувалите", обяви премиерът на нарочна пресконференция.

По време на локдауна ще бъде забранено излизането от домовете в периода от 01.00 до 05.00 часа през нощта, като изключения ще се правят за доказано пътуване до работа, посещение на най-близкия магазин за хранителни стоки или стоки от първа необходимост, както и разходка на домашни любимци на разстояние не повече от 500 метра от местоживеенето.

Всички магазини ще бъдат затворени, с изключение на тези за храни и стоки от първа необходимост, културните институции, центрове за услуги, спортните и развлекателни комплекси. Ресторантите могат да продават храна само за вкъщи, като я подават през специални прозорци.

Фабриките и предприятията трябва да предоставят ежеседмични тестове на работниците.

Засега училищата продължават да работят както обикновено. За да помогнат за справяне с вълната от Covid, държавата ще изпрати хиляда военнослужещи от армията в помощ на болници и старчески домове, съобщи БГНЕС.

С тези принудителни мерки всички ние плащаме за тези, които отказват да бъдат ваксинирани. Успехът в борбата с пандемията зависи от поведението на всеки отделен гражданин. Сега е наложително всички ние като общество да се обединим“, подчерта премиерът.

През изминалото денонощие в Словакия по данни на Министерството на здравеопазването е установен рекорден брой новозаразени - 10 315. В същото време 72% от новите заразени не са ваксинирани. Починали са 71 души, а общият брой на починалите от началото на пандемията е 14 056.

Според международните здравни организации Словакия е на първо място в света по брой нови пациенти (1265) през последните седем дни на 100 хиляди души.

В 5-милионната република 2,45 милиона души са напълно ваксинирани.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама