Коронавирусът у нас: Ниската ваксинация може да доведе до нови варианти

10:50, 25 ное 21 25 2072 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Едно от сериозните притеснения е, че в държави с ниско ваксинационно покритие като България и Румъния могат да бъдат генерирани нови варианти на коронавируса, посочи Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

В последните месеци, в които наблюдаваме забавяне на темпа в част от държавите, има постоянна комуникация от страна на ЕК и всички здравни институции, за да се намерят причините и да се търсят решения, обясни той пред bTV.

Поставените дози ваксини у нас към момента са 3 200 000, като със завършен ваксинационен цикъл са 1 720 000 души, от тях 400 000 са с еднодозова ваксина, а около 75 000 са вече и бустерните дози.

Срокът на годност на ваксините

210 000 дози ваксини са бракувани и в следващите седмици и месеци предстои да бъдат унищожени, обясни още Богдан Кирилов. Той отбеляза, че останалите ваксини се прилагат в срока на годност, който е в разрешението има за употреба.

Очакваме следващите седмици да има удължаване на срока на годност на ваксината на „Модерна“, а преди три седмици имаше удължаване на срока на ваксината на „Янсен“. В следващите месеци ще очакваме още такива промени“, заяви Богдан Кирилов.

Ефикасността

„Последните данни показват, че по отношение на заразяването се наблюдава намаляване на ефикасността на ваксините, но по отношение на хоспитализациите, тежко протичане и смърт, ваксините, които се използват в ЕС, продължават да показват много висока ефикасност“, отбеляза Богдан Кирилов.

Според него именно за това в ЕС, САЩ и Израел стартира процедура по поставяне на бустерни дози.

„ЕМА е на финален етап на оценка на данните за една от ваксините - на „Пфайзер/Бионтех“, като очакваме тази седмица становище и да се реши за прилагането й за деца“, обясни Богдан Кирилов.  

За хапчетата срещу коронавирус очакванията са за края на тази година или началото на следващата, да бъде издадено разрешително за употребата.

Последните данни 

2569 са новозаразените с Covid-19 за последното денонощие или с 664 случая по-малко спрямо данните от вчера. 80.11% от тях не са ваксинирани. Положителни са 8,7% от направените 29 503 теста.

Най-много са новите случаи в София - 674, следват областите Пловдив - с 219 и Варна - с 174. 

120 души са загубили битката с вируса, показва Единният информационен портал. 95% от тях не са ваксинирани.

105 929 са активните случаи на коронавирус, а 682 552 са заразените от началото на пандемията. 548 845 пациенти са преборили вируса, а излекуваните за денонощието са 3092 души.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама