Партиите преговарят: Вицепремиер по климата и безплатен ток за бедните

16:13, 23 ное 21 / Политика 25 1168 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Вицепремиер по климата, частична приватизация на държавните енергийни дружества, ограничаване на износа на ток, намаляване на ДДС за енергийните продукти от 20 на 9%, разформироване на БЕХ и още много други въпроси и предложения бяха обсъдени на първото заседание на работната група по енергетика. По идея на изборния победител „Продължаваме промяната“ представители на четирите партии, които се очакват да формират управлението, ще обсъдят в 18 „секторни комисии“ всички важни теми, за да могат да изковат коалиционно споразумение.

Днешното заседание на групата по енергетика, водено от Асен Василев, продължи над 5 часа, като най-дълги и горещи спорове имаше за бъдещето на ядрената енергетика и за подпомагането на гражданите и на бизнеса заради полуделите цени. Наред с това „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ се съгласиха, че е добре да се градят умни мрежи, да се насърчава енергийната ефективност и да направи нова Енергийна стратегия.

Кирил Петков предлага България да стане финансов хъб в региона

Как да се защитят домакинствата от ценовата буря - от 1 януари КЕВР трябва да одобри нови, много по-високи тарифи за тока? БСП и ДБ се оказаха съмишленици в идеята да се замразят временно цените за бита. Обсъден бе и друг вариант - до 200 киловатчаса месечно да са безплатни за бедните потребители. И трета версия предвижда да се разшири съществуващата схема за енергийно подпомагане от Нова година. Водещият Асен Василев бързо отряза предложението на БСП да се намали на 9% ДДС за енергоносителите, защото „това ще ни вкара в голям филм“. И поясни, че „Продължаваме промяната“ е против данъчната система да се пипа за краткосрочни цели и да замества социалното подпомагане, пише „Сега“.

Темата как да се помогне на фирмите заради безумно скъпия ток бе надълго обсъждана, без да се стигне до единодушни мерки. Сегашните компенсации да бъдат продължени и след Нова година е една от идеите. Ограничаване на износа - като средство за потискане на цените, изземане на свръхпечалбите на енергийни производители и търговци, за да се използват за компенсиране на ощетените от високите цени и отрицателна стойност на добавката „Задължения към обществото“ са сред възможния „арсенал“. 

Румен Овчаров поясни, че БСП предлага не изземане, а облагане на свръхпечалбите. Иван Хиновски от ИТН реагира остро на идеята: „Няма такова понятие свръхпечалба“. „Значи не искате да обложим американските централи, Ковачки и председателя на ДПС“, учуди се Овчаров. Той обаче получи неочаквано рамо от ДБ  - Трайчо Трайков обясни, че това се прилага в други държави от ЕС, например в Испания.

Тежки дебати предизвика бъдещето на ядрената енергетика. Очаквано БСП защитава проекта АЕЦ „Белене“,  ПП и ИТН са за изграждането на седми блок в Козлодуй,  а от ДБ изобщо не са убедени, че на България ѝ трябват нови ядрени мощности. В крайна сметка участниците в групата се обединиха, че трябва да се направи анализ по въпроса.

В групата имаше пълно единодушие, че всички предприятия в държавната енергетика - от БЕХ и газовите монополисти до електроенергийната борса, трябва да минат през независим одит.

Дали да се разформирова БЕХ и как беше сред спорните теми. От името на ИТН Иван Хиновски предложи всички държавни фирми от енергетиката да бъдат частично приватизирани - като бъдат предложени на фондовата борса до 15% процента от акциите им на частни инвеститори. И това ще е предмет на анализ, решиха преговарящите в работната група.

От ИТН и ДБ горещо препоръчват в бъдещия Министерски съвет да има нова позиция - вицепремиер по климата. ИТН предлага и междуведомствен съвет по „зелените“ въпроси.

Всички обсъдени предложения - над 20 точки с подточки, ще бъдат обобщени, публикувани и отново обсъдени. Още е твърде рано да се прогнозира какво ще бъде записано в коалиционното споразумение.   

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама