Горите в Амазония изчезват с шокираща скорост

20:20, 23 ное 21 / Свят 25 1518 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Обезлесяването в бразилската част на Амазонка е скочило с 22% през последната година, а това е най-високото ниво от 2006 г. насам, сочат официални данни на властите в страната.

Между август 2020 г. и юли 2021 г. са изчезнали дървета на площ от 13 235 квадратни километра, съобщи Националният институт за космически изследвания (INPE) на Бразилия. Това е площ 17 пъти по-голяма от Ню Йорк. Щатът Пара е претърпял най-голямо обезлесяване - над 40% от площта с изсечени дървета. В региона на Амазонка има девет щата.

Изсичането на горите се ускори чувствително след встъпването на настоящия президент Жаир Болсонаро в длъжност през януари 2019 г. Преди това бразилската Амазонка не е регистрирала нито една година с повече от 10 000 квадратни километра обезлесяване за повече от десетилетие. Между 2009 г. и 2018 г. средногодишната площ с обезлесяване е 6500 кв. км., като оттогава насам е нараснала до 11 405 кв. км.

Това е срам. Това е престъпление“, каза Марсио Астрини от Climate Observatory, бразилска природозащитна организация. „Виждаме как тропическите гори на Амазонка са унищожени от правителство, което направи унищожаването на околната среда своя публична политика. Докладът на INPE е с дата 27 октомври, което означава, че бразилска делегация е отишла на COP26, „знаейки данните за обезлесяването и ги е скрила“, добави Астрини.

Президентът Болсонаро не присъства на срещата на върха в Глазгоу, като главният дипломат по климата на Бразилия Паулино де Карвальо Нето обясни отсъствието на президента с думите, че има „други неща за вършене“. Министърът на околната среда Жоаким Перейра Лейте призна, че обезлесяването представлява поредица от „престъпления“, но последните данни не отразяват наскоро въведените мерки срещу незаконното обезлесяване.

Бразилия се закани да сложи край на незаконното обезлесяване до 2028 г. А през септември Болсонаро каза пред ООН, че „никоя страна в света няма по-пълно законодателство в областта на околната среда от нашето“, но призна, че спазването на законодателството е трудно заради голямата площ на страната, припомня БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама