Блокадата на „Марица” срещу изборния туризъм е вдигната

16:10, 21 ное 21 / Избори 2в1 25 1660 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Демонстрантите, които блокираха сутринта трафика от ГКПП „Капитан Андреево“ по магистрала „Марица“ в знак на протест срещу т.нар. изборен туризъм, прекратиха протеста си, съобщи БНТ. Въпреки че хората бяха категорични, че ще останат в символичен протест на магистралата през целия ден днес. До вдигането на блокадата се стигна след преговори с полицията. 

По-рано граждани се събраха чрез социалните мрежи на АМ „Марица“ преди ГКПП „Капитан Андреево“, за да „спрат изборния туризъм“. 

На пункта се провежда акция и срещу контрабандата, което допълнително затруднява влизането на граждани от Турция.

Нито на границата с Турция, нито по магистралата, обаче, имаше засилен трафик от автобуси към България с гласуващи, пише БГНЕС.

Стефан Янев: Ситуацията на границата е нормална

Служебният премиер Стефан Янев определи ситуацията на границата с Турция като нормална и посочи, че в такива дни като избори има малко повече чувствителност. „До момента е известно, че няколко дни там се провежда специализирана операция и вероятно доста хора изпитват неудобство, забавяне и това може да доведе до обвинения, че се прави нарочно. Но не мисля, че това е случаят. Нека изчакаме развитието, но мисля, че нещата са спокойни“, посочи той.

Рашков: Безплатните превози от Турция биват съчетавани с контрабанда

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че протести е имало и ще има, тъй като това е право на всеки гражданин, но ще се направи всичко възможно те да не пречат на изборния ден. Там, където има данни за нарушения, МВР ще се намеси. „Не ми се иска в днешния изборен ден ние да имаме проблеми с недопускане на свободно движение по пътищата на страната, така че ще направим всичко възможно да решим този казус“, каза той.

„Не съм запознат с информация, че не се допускат автобуси по границата с Турция. Преди ден-два имаше затруднения за влизане в страната, но МВР имаше информация, която трябваше да бъде проверена. За контрабанда и не само ставаше въпрос“, уточни Рашков. Данните засега сочат, че като се използва безплатен транспорт, има определена цел, която се съпътства с незаконна контрабанда, която ние няма да позволим, допълни министърът, цитиран от БГНЕС.

България като член на ЕС има задължения към външната си граница и трябва да спазваме задълженията си“, допълни министърът. „Проявявам пълно разбиране към турската страна, ние сме в добри отношения с тях, няма основания за притеснение, проблемите от последните дни ще отшумят без това да се отрази на нашите отношения“, завърши Рашков.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама