„Оргия на насилието“: Най-малко 20 ареста и 7 ранени на митинг в Ротердам

16:46, 20 ное 21 / Свят 25 1304 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-малко 20 протестиращи бяха арестувани, а 7 души, включително полицаи, бяха ранени по време на митинг срещу ограниченията заради COVID-19 в холандския град Ротердам, съобщи NL Times.

Митингът в Ротердам започна в петък срещу новите ограничения, обявени миналата седмица. Вечерта полицията използва водни оръдия и произведе предупредителни изстрели, за да разпръсне тълпата. Местните медии съобщават за няколко ранени по време на сблъсъците.

Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб нарече протестите „оргия на насилието“. Изпълняващият длъжността нидерландски министър на правосъдието Фердинанд Граперхаус осъди размириците и призова за наказване на протестиращите, които са упражнили насилие.

Наблюдението на размириците и крайното насилие срещу полицаи, специални военни части и пожарникари, които се случиха снощи, беше ужасяващо. Мъже и жени, които ежедневно излизат на улицата за нашата безопасност, са нападани, а по тях са хвърляни камъни и бомбички. Журналистите също се сблъскаха с насилие“, е цитиран Граперхаус на уебсайта на правителството.

Той потвърди, че няколко протестиращи са били арестувани и предупреди за още арести през следващите дни.

Миналата седмица изпълняващият длъжността министър-председател Марк Рюте въведе нов набор от ограничителни мерки, целящи да предотвратят разпространението на COVID-19, които ще бъдат в сила до 4 декември. Ограниченията задължават магазините от първа необходимост и супермаркетите, както и аптеките, ресторантите, кафенетата и баровете да затварят в 20:00 ч. Другите магазини, фризьорските и козметичните салони трябва да затварят в 18:00 ч., припомня БГНЕС.

Спортните събития трябва да се провеждат без зрители, но ограниченията не засягат концертните зали, кината и театрите. Отново се налага социална дистанция от 1,5 метра и се препоръчва хората да работят от вкъщи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама