На 70% от Covid болните ненужно е изписван антибиотик

15:01, 18 ное 21 / COVID-19 25 877 Шрифт:
Ирина Иванова

При 70% от заболелите от Covid в България е бил изписван антибиотик, без да e било нужно. А в списъка с безплатни лекарства от Covid зоните има антибиотици, неподходящи за хора със средно тежко протичане на вирусната инфекция. Данните са част от проучване на Световната здравна организация.

Според тях цифрите в България са смущаващи. По последни данни страната ни е единствената сред общо 27 държави, която за 2020 г. докладва увеличаване на консумацията на антибиотици в доболничната помощ. Всички останали за първи път от 15 години насам докладват обратното. Само в 7% от случаите има насложена бактериална инфекция, която трябва да бъде лекувана с антибиотици. В случаите, лекувани в болница, се подхожда отговорно към антимикробната резистентност“, каза доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България, цитиран от БНР. 

Хапчетата срещу COVID-19 идват у нас до 2-3 седмици

По думите му на фона на целия Европейски съюз, където се прилага предимно симптоматично лечение на Covid, то у нас цифрите показват друго - ръст на антибиотична употреба с 30%. 

Covid зоните у нас също предлагат за средно тежките случаи на заболяването предписване на антибиотик, което според доц. Иван Иванов от Лабораторията по контрол и мониториране на антибиотичната резистентност към Националния център по заразни и паразитни болести, е излишно. При леки и тежки случаи, според всички препоръки на Европейския център по контрол на заболяванията, СЗО и други организации, в леките и в средно тежките случаи на Covid не трябва да се използват антибиотици, твърди той. 

В интервю за Националното радио Иванов прогнозира, че прекомерната употреба на антибиотици през 2020-а и 2021 г. ще доведе до много неприятни резултати. Според него специално азитромицинът е сред малкото антибиотици, които са много подходящи за лечение на бактериални инфекции при деца, но към него много лесно се придобива резистентност. „При резистентност намаляват възможностите за терапия на пневмония при децата“, уточни доц. Иванов, като отбеляза, че почти всички терапевтични режими на язвената болест също включват този антибиотик. „Вече има около 25% резистентност в България и това допълнително ще усложни терапията на язвената болест“, смята специалистът. 

Той алармира, че у нас има тенденция в болниците да се използват неработещи антибиотици с почти 100-процентова резистентност, само защото са прекалено евтини.

От днес започва Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробната резистентност.

По думите му от 2022 година ще започне да действа Национален план за справяне с антибиотичната резистентност. Министерството на здравеопазването е на финалната права и се определя бюджет за него. Планът ще адресира и ветеринарните специалисти. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама