Ден за размисъл преди балотажа

07:30, 20 ное 21 / Избори 2в1 25 1379 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Днес е ден за размисъл преди провеждането на втория тур на президентските избори. До балотажа се стигна след като в гласуването на първи тур не участваха повече от половината избиратели с право на глас и никой от кандидатите не получи повече от половината действителни гласове. 

Президентът се избира пряко от народа за 5-годишен мандат. Всички демократично избрани президенти на България досега са печелили на втори тур.

Днес се забранява политическата агитация под всякакви форми, както и провеждането и оповестяването на резултати от социологически проучвания. В това число влизат и публикуването от медии и социологически агенции на т.нар. екзит пол чрез профили в социалните мрежи.

Кметовете на отделните общини преценяват дали да въведат забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл.

Право на глас имат над 6,7 млн. българи. В секциите с над 300 избиратели се гласува единствено и само с машини. 12 990 са избирателните секции в страната, а с машини ще се гласува в 9 399 от тях. В 2 121 от тях ще има и второ устройство. Подвижни избирателни секции ще има не само за хората с увреждания, но и за карантинираните заради Covid-19.

Секциите за гласуване зад граница ще бъдат 751 в 68 държави. От тях с машини ще се гласува в 208 секции, като в 136 от тях ще бъдат поставени по две устройства.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама