„Паралелни майки“ на Педро Алмодовар дава старт на „Киномания“

11:37, 18 ное 21 / Култура 25 1949 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Сартира 35-ото издание на кинофестивала „Киномания“, по време на който ще бъдат излъчени 38 от най-актуалните филма от световния афиш в различни секции. А филмът „Паралелни майки“ ще даде старт на кинофестивала. „Избрахме „Паралелни майки“ на Педро Алмодовар да открие фестивала, защото ни се стори важно чрез този филм да отправим послание, свързано с времето на пандемия, в което се намираме – посланието за ценността на човешкия живот“, обясни преди дни Владимир Трифонов, програматор на фестивала. 

А в рамките на програмата „Филмите на годинатаще бъдат излъчени 7 нови филма. Нашата програма е съставена от изключително емоционални филми. В този период на насилствен сън имаме нужда от нещо, което да ни разтърси. Жените са в центъра на нашата селекция, те не се колебаят да въплътят тези емоции“, каза Пиер Колио и допълни, че е подготвена и секция с виртуални филми, която ще видим в продължение на 3 дни в НДК.

Италианският културен институт също е сред традиционните партньори на „Киномания“. Тази година италианското кино ще бъде представено с филм, посветен на великия композитор Енио Мориконе – Маестро Енио Мориконе на Джузепе Торнаторе и със съвсем новия филм „Царят на смеха“ с актьора Тони Сервило. 

В последните няколко години „Киномания“ в изпълнение на своята социална мисия партнира и с Фондация „Светът на Мария“, която помага да се подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства. Фестивалът и фондацията реализират съвместно специално събитие – единствена прожекция на филма „Пътуване към мечтата“, посветен на Международния ден на хората с увреждания.

В последните три години „Киномания“ залага в програмата поне едно специално събитие, което хвърля мост между изкуствата. Тази година това е моноспектакълът на Деян Донков „Камбаната“. Той е експериментален, съпроводен от жива музика на оркестър „Карандила“ и визия с 3D мапинг. 

На фестивала ще видим и премиерата на документалния филм за последното изкачване на Боян Петров „Отново съм тук“. „Филмът за Боян беше дълъг и творчески, и като снимачен процес. Отне ни около 5 години да го завършим. Беше замислен като телевизионен формат, но в последствие и личността на Боян, и всичко, което се случи с него, а и целият материал, който имахме, не позволяваше да се сместим в едни 55 мин.“, посочи режисьорът Поли Генчева, цитирана от „Киномания“.

Едно от големите филмови събития на фестивала е българският филм „Чичо Коледа на режисьора Ивайло Пенчев. Продукцията е с участието на куп обичани български актьори, а да го представят лично заедно с режисьора дойдоха малкият Ален Ангелов, както и актьорите Свежен Младенов и Симона Халачева.

Всеки зрител на киносъбитието може да кандидатства за награда „Киноман на годината, като единственото условие е да гледа колкото се може повече филми от програмата и да пази билетите си от прожекциите. Това важи за всички филми от селекцията, независимо от киното или от града, където има прожекции (София, Варна, Пловдив). Зрителят с най-голям брой билети ще получи наградата „Георги Ангелов“ за Киноман на годината – безплатен достъп до всички филми от програмата на фестивала през следващата година. 

Всеки, който иска да участва може да изпраща заявката си на e-mail адрес: [email protected], както и на лично съобщение на Facebook страницата на „Киномания“. В заявката е нужно да бъдат упоменати точната бройка закупени билети. 

Утре пък  ще бъде открит и Фестивалът на френския филм в кино „Люмиер, а началото ще даде нашумелият филм „Анет с Адам Драйвър и Марион Котияр в главната роля.

Всички прожекции за филмите може да видите на сайтовете www.kinomania.bg и www.ndk.bg

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама