Мигащият зелен светофар в София остава

10:53, 17 ное 21 / София 25 2635 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Мигащата зелена светлина на светофарите в София ще бъде запазена, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в профила си във Facebook.

През 2016 г. тя бе въведена от Столичната община, а впоследствие - възприета и от други градове в страната. Данните показват, че иновацията намалява броя на катастрофите. Затова от 2017 г. СО настоява за промяна в наредбата на Министерството на регионалното развитие, която да включи мигащото зелено като част от светофарните сигнализации“, посочва Георгиев.

СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ премахването на мигащия зелен светофар в София?

„В своя скорошна позиция МРРБ подчерта, че няма правно основание за въвеждането на мигаща зелена светлина, тъй като регламентацията не съществува нито в Закона за движение по пътищата, нито в Наредбата, уреждаща светлинните сигнали. В резултат на активната намеса на Столична община и след ясно изразената гражданска позиция по темата, МРРБ казаха, че ще променят наредбата си, така че мигащото зелено да бъде запазено в сигнализацията на светофарите“, разказа той. 

Председателят на СОС благодари на всички транспортни експерти и на гражданите за създадения силен обществен натиск. „Това е пътят към пътна безопасност и намаляване на риска от ПТП“, заключи Георги Георгиев. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама