Камъни и водни оръдия полетяха над полско-беларуската граница

16:36, 16 ное 21 / Свят 25 1970 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Напрежението между мигрантите и полските сили за сигурност по границата с Беларус прерасна в насилие, след като мигрантите започнаха да хвърлят камъни към силите на реда, а те отвърнаха с водни оръдия.

До инцидента се стигна, когато хиляди мигранти се събраха край граничния пункт Кужница в хаотичен опит да влязат в ЕС, съобщава „Ройтерс“, като се позова на видеозаписи, споделени от властите. Полша обяви извънредно положение по границата през септември, заради което журналисти и неправителствени организации нямат достъп до района и за случващото се там се разчита основно на съобщения на правителството.

Кадри, споделени от говорител на полското правителство и Министерството на отбраната, показват ескалация на кризата на границата, където мигрантите на беларуска територия продължават да се увеличават. „Внимание, внимание, ако не изпълнявате заповеди, срещу вас ще бъде използвана сила“, се казва в съобщение на високоговорителя, насочено към мигранти, хвърлящи предмети, според изображенията, показани по обществената телевизия TVP.

Конфликтът на границата между Полша и Беларус ескалира

Видеото показва как мигрантите хвърлят бутилки и дървени трупи по полски войници и се опитват да пробият оградата с отрязани дървета. Министерството на вътрешните работи съобщи, че полицай е бил сериозно ранен от хвърлен предмет и е в болница със съмнение за фрактура на черепа.

Според полското министерство на отбраната беларуските власти са дали на мигрантите звукови гранати, които да хвърлят по полски войници и граничари.

По данни на властите във Варшава над 20 хил. полски военни, полицаи и граничари се намират на границата край Кужница, където се смята, че има около 4000 мигранти, за които се твърди, че беларуските власти не им позволяват да се върнат в Минск.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е дълбоко загрижен за това как Беларус излага живота на уязвимите мигранти на риск. По-рано Варшава заяви, че правителството обсъжда дали да започне официални консултации с НАТО по кризата. „Ние се подготвяме за песимистичен изход - този конфликт може да продължи с месеци, каза говорителят Пьотр Мюлер на пресконференция.

ЕС готви нови санкции срещу Беларус, а Лукашенко заплашва да спре газа за Европа

Полските власти съобщиха, че са били информирани за телефонен разговор в понеделник между германския канцлер Ангела Меркел и Александър Лукашенко, на който е обсъждано как да се достави хуманитарна помощ на мигрантите, които живеят на открито при минусови нощни температури. Във вторник руската агенция ТАСС съобщи, че руският президент Владимир Путин е разговарял по телефона с Лукашенко за кризата, без да даде подробности, пише „Дневник“.

Очаква се в четвъртък Ирак да насрочи евакуационен полет от Минск. Досега около 150 до 200 иракчани, които вече са в Минск, са се регистрирали да летят у дома. Иракският консул Маджид ал Кинани казва пред „Ройтерс“, че се опитват да регистрират и хора, които са на границата. „Броят се колебае, защото хората са блокирани на границата на Беларус с Полша или Литва и досега не са получили разрешение да се върнат в Минск от беларуските власти“, каза консулът.

По последни данни 47 мигранти са задържани в Литва при опит да се приближат до границата. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама