Звездата на Костадинов най-накрая изгря

10:00, 17 ное 21 / Избори 2в1 25 1424 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Победители малко, победени – много. Така звучи равносметката след третия парламентарен вот тази година. Сега всички са вперили поглед в „Продължаваме промяната“, които постигнаха рекордна победа само два месеца след появата си.

И някак встрани остава един друг голям победител – „Възраждане“, която също за първи път ще прекрачи прага на Народното събрание. Успехът на партията не е звезден като на бившите служебни министри – идва чак 7 години след основаването ѝ. Освен това „Възраждане“ хваща „последния влак“ за парламента и ще има най-малката група депутати, но за първи път застава от другата страна на бариерата.

Възходът на Костадин Костадинов и хората му обаче не е изненада, а закономерен процес. Случилото се в неделя много напомня на щурма на „Атака“ през 2005 г. Но докато днес „старите познайници“ на Костадинов – ВМРО, „Атака“ НФСБ и „Воля“ залязват, неговата звезда тепърва изгрява. Именно той обира т.нар. „патриотичен вот“, след като трите формации натрупаха негативи от участието си във властта. А в политиката освободеното от един място, бързо се запълва от друг.

От крайния квартал до жълтите павета

Политическата кариера на Костадинов започва във ВМРО през 2002 г. Като постепенно се издига от редови член до регионален координатор и накрая до заместник на Красимир Каракачанов, заедно с Ангел Джамбазки. Междувременно е избран за общински съветник във Варна и се кандидатира за кмет на морската столица.

В началото на 2013 г., след 11 години в партията, Костадинов напуска ВМРО заради „разминаване на вижданията му с тези на ръководството на партията“. Преди това обаче пробва силите си в битка с Каракачанов за лидерското място, но не среща необходимата подкрепа. Въпреки раздялата с партията той не освобождава мястото си в градския парламент във Варна.

Още преди да напусне ВМРО Костадинов се сближава с НФСБ и става водещ в партийната телевизия СКАТ. На парламентарните избори през 2013 г. той прави неуспешен опита да влезе в парламента с партията на Валери Симеонов. А малко по-късно предаването му „За българската нация“ е спряно.

Провалът изглежда го е навел на мисълта за собствена формация и така през 2014 г. учредява „Възраждане”. За по-драматичен ефект началото на проекта е дадено на 2 агувст, Илинден, в първата българска столица Плиска. Патриотизъм отвсякъде. Години по-късно прокуратурата започна дело за заличаване на партията заради „използване на „мъртви души“ при учредяването ѝ“, но съдът отхвърли искането на държавното обвинение.

От този период е и първият сериозен сблъсък между Костадинов и лидера на „Воля“ Веселин Марешки. Става въпрос за имотен спор между бивши съпрузи за наем на пицария, в който политиците защитават различните страни. Спорът прераства в уличен скандал, при който Марешки се сбива с Костадинов, който по това време все още е общински съветник. На собственика на верига аптеки и бензиностанции бе повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда, но то отпадна по давност. Впоследствие двамата ще продължата да си „разменят любезности“ през медиите при всяка възможност.

През 2015 г. Костадин Костадинов прави втори опит да спечели кметския пост във Варна и тук на помощ идват „Атака“ и Волен Сидеров. Кандидатурата му е издигната от коалиция от три партии – водената от него „Възраждане“, „Атака“ и Нова сила. По това време Костадинов се завръща на малкия екран и води предаване в ефира на телевизия Алфа. И второто му участие в местните избори обаче също не се увенчава с успех.

На последните местни избори през 2019 г. Костадинов отива на балотаж срещу Иван Портних от ГЕРБ, но губи втория тур. По това време лидерът на „Възраждане“ живее в панелно жилище в крайния квартал „Кайсиева градина“. Днес той е заменил панелката в крайния с къща във вилната зона, до село Константиново.

Костадинов загуби битката за „Дондуков“ 2, но спечели тази за пл. „Народно събрание“ №2. И макар да дава заявка, че никога няма да замени Варна за София, все по-често ще се подвизава на жълтите павета.

„Възраждане“ ли е новата „Атака“?

„Възраждане“ се открои на национално ниво на предсрочните парламентарни избори през 2017 г., когато получи над 1% от гласовете. И от тогава подкрепата за нея бавно, но сигурно расте. Минал през „школата на патриотите“ Костадинов успешно прилага вече познатите ни от тях поведение и реторика. И в много отношения прилича на новия Волен Сидеров.

„Възраждане“ се позиционира като проруска партия, която вижда членството ни в ЕС като затвор. И Костадинов, както Сидеров, вижда в България чужда колония управлявана отвън, демографска криза, разрушено стопанство и икономика, беден и нещастен народ. 

„Възраждане“ има ясна и гръмогласна позиция по кризисни въпроси, за които големите и системни партии се изказват сдържано и внимателно. С течение на времето Костадинов и съмишлениците му се превърнаха във вечните протестиращи и излизаха на площада при всеки повод. Партията трупа подкрепа и заради крайните си ксенофобски и расистки изказвания срещу различните - цигани, евреи, турци, хора с различна сексуална ориентиация, бежанци и пр. 

Особено умело партията се заиграва със страховете на хората и активно всява паника и истерия. „Възраждане“ активно плашеха хората, че социалните ще отнемат децата им и ще ги изпратят в Норвегия, обвиниха учебниците, че фалшифицират историята. А наскоро лидерът им обяви, че българите масово се ваксинират с ваксини срещу Covid-19 с изтекъл срок. Всяка конспиративна теория е добра дошла за партията. 

Какво да очакваме занапред?

Още от сега е ясно, че останалите партии в следващия парламент нямат много допирни точки с „Възраждане“. Така че преговорите с нея за евентуална коалиция „анти ГЕРБ и ДПС“ никак няма да са лесни, а и самата партия няма намерение да улеснява този процес.

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство, което отмени мерките

Най-малката партия в парламента дава заявка, че няма да бъде ничий „златен пръст“ и поставя някои условия, които е ясно, че няма да бъдат изпълнени. Такива са например отмяна на зеления сертификат и последвалите противоепидемични мерки, както и против въвеждане на еврото.

Вероятно Костадинов и компания ще останат извън всякакви договорки, както е модерно да се казва. Вместо това удобно да се настанят в опозиционните кресла, откъдето свободно и гръмогласно да критикуват всички. Така ще могат да трупат точки на свой гръб, без да изпитват негативите на това да са във властта без реални лостове за действие. А на следващите избори ще могат ясно да заявят – „Нямаме нищо общо с предишните, вярвайте ни!“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама