ЦИК реши за балотажа да се използват само наличните машини

14:24, 16 ное 21 / Избори 2в1 25 1391 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши за гласуването на изборите в неделя да се използват само наличните в склада машини, собственост на държавата.

От „Сиела Норма“ твърдят, че от дефектиралите преди 14 ноември машини остават повредени 196 устройства, предаде БТА. От фирмата заявяват, че към този брой трябва да бъдат добавени други 77 машини, които са се повредили в деня на изборите. Така общият брой на повредените машини става 273.

Около 250 машини трябва да се подменят до балотажа

Според заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева, по договора за доставка и за гаранционно обслужване, фирмата „Сиела Норма“ е следвало да отстрани повредите на дефектиралите машини преди изборите, но такова писмо от нея не е постъпвало.

Комисията не даде и съгласие на фирмата - доставчик „Сиела Норма“, да извърши подмяната и внасянето на 60 броя принтери в склада на „Карго Партнер“, където се съхраняват машините. По мнение на Матева няма причина ЦИК да разреши доставката на такъв брой допълнителни машини, както и вноса на 60-те допълнителни принтера.

Нищо да не влиза в склада, в който се съхраняват машините, които са собственост на държавата, до приключването на втория тур на изборите, ако има такъв, на 21 ноември т. г. Ако няма достатъчно машини в 2121-те секции с две машини в страната, то техният брой да бъде редуциран предвид по-ниския брой гласували в част от тези секции“, бе предложението на Росица Матева.

От Комисията решиха да предадат на „Сиела Норма“ получените до момента смарт карти от 26 РИК, както и 6529 флаш памети от машините на първия тур. „Сиела Норма“ може да си прибере и 286-те демо машини, ползвани с разяснителна цел от Районните избирателни комисии, както и инсталираните такива устройства в ЦИК.

Зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов прочете писмото на „Сиела Норма“, в което от фирмата изискват да ѝ бъдат предадени всички флаш памети и смарт карти от машините за гласуване в рамките на днешния ден, до 13.00 часа, за да могат да инсталират устройствата навреме за втория тур на изборите.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама