ЦИК обявява утре балотажа за президент, а резултатите за НС в четвъртък

19:01, 15 ное 21 / Избори 2в1 25 1058 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В ЦИК са предадени документите на 7 РИК. Желанието ни беше до 24.00 часа днес да пристигнат всички протоколи от РИК, но поне тези, които не могат да пристигнат тази нощ, да го направят до утре сутринта, коментира зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на брифинг на ЦИК. 

Тя отбеляза, че утре е срокът ЦИК да обяви има ли избран президент или ще бъде насрочен балотаж за следващата неделя. А срокът за обявяване на резултатите от изборите за НС е в четвъртък, като от Комисията обещаха да бъде спазен.

Според Матева ЦИК се е справила добре с обработването на резултатите. Не е имало напрежение нито в страната, нито в чужбина.

„На заседание на ЦИК се взема решение при разминаване между данните в машината и контролните разписки, но водещи са данните в устройството“, обясни тя относно случая с разписката, която беше изядена от избирателка в столична СИК.

По думите ѝ предстои да бъде установен броят на машините, които не са работили. „ЦИК има в резерв около 900 устройства, 335 ще се използват извън страната и има достатъчно, за да се заменят тези, които са дефектирили“, допълни още Матева, цитирана от БНТ.

По повод отношенията на изборната комисия с фирмата доставчик на машините „Сиела Норма“, тя отбеляза, че ще изпълнят задълженията си по договорите и ще бъдат платени договорените суми.

При обработени 93.28% от протоколите: БСП измести ИТН от четвъртото място

При обработени 93.28% от секционните първа политическа сила е „Продължаваме промяната“, следвани от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Следващият президент ще бъде избран на втори тур между кандидатурите на Румен Радев - Илияна Йотова ( 49.9%) и Анастас Герджиков - Невяна Митева (22.75%).

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!




Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама