„Правосъдие за всеки“ се извиниха за издигането на Панов

21:15, 15 ное 21 / Избори 2в1 25 1765 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На изборите за държавен глава на 14 ноември Лозан Панов остана с пети резултат и според неокончателните данни събира 3.65% от гласовете. Той и Мария Касимова- Моасе бяха издигнати от Инициативен комитет и подкрепени от „Правосъдие за всеки“. На по-късен етап Панов получи и подкрепата на „Демократична България“. 

В декларация до медиите от „Правосъдие за всеки“ заявиха, че по никакъв начин не са участвали в предизборната кампания, защото Лозан Панов е решил сам да е „шеф на Щаба си, стратег и автор на всички послания“. От инициативата изтъкват, че не се отъждествяват с кампанията, нито с голяма част от посланията в нея, нито с нападките от последните дни към подкрепилата кандидата коалиция „Демократична България“, нито с препратките към „Червенково време“, нито с неясните идеи за възможна управленска коалиция с ГЕРБ и ДПС.

„Нямаше ясно изразен ангажимент за внасяне на конституционен проект за реална съдебна реформа в Народното събрание, нито бяха предложени каквито и да е конкретни идеи за такава реформа. Въпреки всичко намираме, че издигането на кандидатурата на съдия Панов за президент даде възможност за различен избор и вдигна отново високо темата за върховенството на Правото, справедливостта и съдебната реформа“, пишат още от инициативата. Според тях кампанията би била далеч по-успешна, ако Лозан Панов се бе фокусирал върху безспорно силните си страни и бе използвал стоящия му на разположение потенциал.

„Тове е и страхотният позитив от случилото се: събрахме за много кратко време страхотна чета, която в тази кампания остана в запас, но барутът ѝ ще получи своята искра при следваща добра възможност“, заявиха още от „Правосъдие за всеки“.

Извинете, грешка

По-рано днес двама представители на инициативата „Правосъдие за всеки“ се извиниха за издигането на Лозан Панов за президент. Ден след вота Пепи Кънчев и Емил Георгиев написаха, че този избор се е оказал грешка и че пътищата на инициативния комитет и на кандидата са се разделили още в самото начало на кампанията. „Правосъдие за всеки“ бе ядрото на Инициативния комитет, издигнал председателя на ВКС за кандидат-президент.

„Искам да се извиня на всички, които подведох с издигнатата от ИПВ кандидатура. Да, заблудих ви, за което ви моля да ми простите“, написа Пепи Кънчев във Facebook профила си.

При обработени 93.28% от протоколите: БСП измести ИТН от четвъртото място

Отчитам участието си в това начинание като грешка, за която съжалявам и се извинявам. Каузата, стояща зад него, обаче си остава. Тя е по-голяма и по-важна от всякакви кандидатури, заради което и аз оставам с нея“, пише на свой ред в блога си Емил Георгиев.

Пепи Кънчев разказва, че ИК бил първоначално стъписан от репликата за „фалшивия герой“ по адрес на Румен Радев. Тогава щабът предложил да се изработят ясни послания в кампанията. „Отговорът на нашето предложение от кандидата беше, че той САМ ще определя посланията си, САМ ще избере кой да го консултира, САМ ще определя програмата си в кампанията и посещенията из страната, САМ ще определя кой член ИК в коя медия ще говори в задължителен синхрон с неговите послания“, пише Кънчев.

ИК и предизборният щаб останали „изумени“ и от обвинението към действащия президент, че не е подкрепил парламентаризма и е следвало да проведе разговори с ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. „Поискахме обяснение. Беше ни обяснено, че посланията сам ще си ги готви, че посещенията в страната ще ги прави заедно с местни представители на ДБ, че ще разчита основно на своята ПР-ка. Разбрахме, че предизборен щаб няма да има, а ИК бе предсрочно освободен. (...) Цялата кампания, която видяхме, беше изцяло организирана, проведена и изговорена от самия кандидат без участието и помощта на ИК“, добавя Кънчев.

Емил Георгиев изказва сходна позиция и споделя: „Участвах в инициативния комитет, издигнал Лозан Панов като кандидат в президентската надпревара. С убеждението, че издигаме доказал се във времето боец за правосъдие, управленец, достигнал кариерния си връх в съдебната власт, готов да бъде държавник на още по-високо равнище. Проведената от Панов и екипа му кампания ми показа, че съм сгрешил“.

В задочния разговор за кандидатурата на Лозан Панов с пост във Facebook се включи и неговият пиар Ивет Добромирова. Нейната позиция е, че веднага след първото интервю на Панов срещу него застанали и ДБ, и хората от Инициативния комитет:

„ДБ от своя страна и не само на ниво своите лидери, се заяви като опозиция на Лозан Панов веднага след първото му интервю, в което той определи Радев като „фалшив герой“. Тогава срещу него застанаха и 90% от инициативния му комитет, начело с всички от „Правосъдие за всеки“. (...) Лозан Панов имаше безрезервна подкрепа единствено и само от членовете на ДСБ и отчасти от Зелено движение в рамките на това, което смело всички наричат „кампания“.

Добромирова посочва, че кампанията на Лозан Панов била финансирана с едва 50 000 лева, а „всички „свободни и демократични“ медии работиха против Лозан Панов“. Самата тя опитала да разубеди съдията да се кандидатира заради високото одобрение за Румен Радев, подкрепата на много десни избиратели за действащия президент и на 600-те хиляди гласа, на които ГЕРБ може да разчита, пише offnews.bg.

Лозан Панов проведе своя кръстоносен поход на истината, защото това е неговият кръст и той си го носи. Аз съм горда, че бях негов оръженосец“, пише Добромирова.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама