Радев свиква парламента веднага, щом се обнародват имената на новите депутати

13:30, 15 ное 21 / Избори 2в1 25 1131 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Битката за укрепване на държавността изобщо не е приключила. Затова всички, които искат да живеят в достойна и модерна България, трябва да гласуват, за да направим промяната необратима. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, след като присъства на церемонията по полагане на клетва от новите членове на Конституционния съд. Президентът поздрави българските граждани, упражнили правото си на глас на провелите се вчера избори за народни представители и за президент и вицепрезидент.

„Партиите на статуквото многократно заявяваха своя стремеж да овладеят и президентската институция“, каза още държавният глава и допълни, че както не са жалели ресурси досега, няма да ги пожалят и тази седмица, за да постигнат своята цел. Той отново призова българите да участват масово в предстоящия втори тур на президентските избори за да не допуснат това, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Вярвам, че този път партиите ще надмогнат своите различия в името на нашето бъдеще и ще сформират устойчиво мнозинство, което да излъчи ефективно правителство“, посочи още президентът Радев. Той коментира, че след като бъдат обнародвани имената на народните представители, ще свика Народното събрание без да губи време.

По-рано държавният глава присъства на церемонията по полагане на клетва от новите членове на Конституционния съд.  

Припомняме, че в края на октомври Румен Радев назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия от квотата на президента, а Общото събрание на Върховния касационен съд и Върховния административен съд излъчи Соня Янкулова за член на Конституционния съд от квотата на съдебната власт.

Президентът поздрави новоназначените конституционни съдии и пожела успех във високоотговорната им мисия. По думите му Янаки Стоилов и Соня Янкулова без съмнение ще отстояват независимостта на институцията, ценностите и принципите на Конституцията. 

Имаме нужда от индивидуална конституционна жалба“, посочи президентът в отговор на въпрос и допълни, че въвеждането ѝ е свързано с промени в Конституцията и законодателни промени за разширяване на правомощията на Конституционния съд, с повече ресурси и с повече личен състав. По думите му, индивидуалната конституционна жалба, която е въведена в  голяма част от държавите в Европейския съюз, ще повиши доверието на българските граждани в Конституцията, демокрацията и институциите.

Румен Радев заяви също така и че наближава времето, в което ще внесе проекта за конституционни промени, разработен от екипа на президентската институция.

Сред присъстващите на клетвената церемония бяха председателят на Конституционния съд Борис Велчев, както и конституционни съдии. На тържественото събитие присъства и председателят на ВАС Георги Чолаков.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама