Двама задържани за изборна търговия в Сливен и в с. Караманци

13:15, 14 ное 21 / Избори 2в1 25 1266 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изборният ден до момента протича нормално. Надяваме се да продължи така. Няма сериозни сигнали за нарушения. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, след като самият той гласува на днешните избори.

„Няма никакви сериозни поводи да мислим, че някои се старае да злоупотреби с машини и правото на гражданите да гласуват по съвест и убеждение“, добави той.

Няколко хиляди полицаи участват в охраната на секциите и ще следят за реда в цялата страна. 

Рашков докладва за отделни опити за купуване на гласове. А като пример той посочи отново област Хасксово, където действащ кмет размахвал пръст на полицейски началник“ заради опит на органите на реда да противодействат на купуване на гласове в близост до изборната секция.

Задържани за изборна търговия в Сливен и в с. Караманци

49-годишен мъж е задържан по сигнал за купуване на гласове в село Караманци, община Минерални бани, съобщават от МВР. Той бил засечен пред една от секциите в селото. В него били намерени списъци с имена на хора, бюлетина-образец и около 2000 лева, които са иззети с протокол. Разследването продължава.

В Сливен има един задържан за агитация и изборна търговия пред основно училище „Братя Миладинови“, където гласуват хората от квартал „Надежда“.

Прокуратурата и МВР работят паралелно в изборния ден

И на тези избори прокуратурата и МВР работят паралелно. Без реакция остана писмото- покана на главния прокурор Иван Гешев към вътрешния министър Бойко Рашков да бъде продължена старата традиция за специален Междуведомствен изборен щаб. Такъв ще има, но както и на предишните предсрочни парламентарни избори, той ще включва представители само на прокуратурата и ДАНС.

Дежурно звено във Върховната касационна прокуратура ще обобщава информацията за престъпления и нарушения на изборния процес. Граждани и неправителствени организации ще могат да подават сигнали на електронните адреси на прокуратурите в страната.

Последните данни за броя на т.нар. изборни дела са от вчера. Общо 658 са преписките и делата, образувани  от началото на предизборната кампания. Заради липса на събрани от органите на МВР данни за извършени изборни престъпления, прокуратурата е отказала да образува общо 371 досъдебни производства, предаде БНР.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама