Приключи изборният ден в Европа

23:30, 14 ное 21 / Избори 2в1 25 1668 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На президентските и парламентарни избори българите в чужбина имаха право да гласуват в 750 секции в общо 68 държави. Машини зад граница имаше в 208 секции в 21 държави, като за целта бяха използвани 416 устройства. В останалите секции гласуването бе с хартиена бюлетина, като в дните преди вота МВнР транспортира над 1 300 000 бюлетини и изборни книжа.

Избираме шестия президент и 47-ия парламент

В Обединеното кралство бяха разкрити най-голям брой секции зад граница – 132, включително на островите Ман и Джърси. Следват 82 в Германия, 69 в Испания, 28 в Италия, 26 секции в Гърция, 18 във Франция, 13 в Норвегия. Най-много машини бяха изпратени в Турция – 96 броя. За първи път бе открита секция в Бахрейн, съобщиха от от външно министерство. 

Приключи изборният ден в Европа

Приключи изборният ден за сънародниците ни зад граница на територията на Европа. Във Великобритания, където бяха разкрити най-много секции – 132, краят на гласуването бе обявен в 22.00 ч. българско време. 

В по-голямата част от европейските държави гласуването започна в 8.00 часа българско време. Сред тях с най-голям брой избирателни секции са държавите с най-големи български общности – Германия с 82 секции, Испания с 69 секции, Италия с 28 секции. В 6.00 часа започнаха да гласуват и сънародниците ни в Турция, където са разкрити 126 секции. Час по-късно започна изборният ден в Гърция, където са разкрити 26 секции. Най-късно изборният ден започна във Великобритания, Ирландия и Исландия - в 9.00 часа българско време.

Приключи вотът в Нова Зеландия и Австралия

Точно в 9.00 часа тази сутрин българско време приключи гласуването в най-рано отворилата изборна секция – в Крайстчърч, Нова Зеландия. Секцията в Окланд не започна работа, тъй като заради влошилата се ситуация с COVID-19 в града вчера местните власти оттеглиха даденото съгласие за разкриване на секцията.

В 11.00 часа българско време приключи гласуването в Австралия, където сънародниците ни гласуваха в 6 избирателни секции. Предстои да затворят и секциите в Япония и Сингапур, съответно в 13.00 часа и 14.00 часа българско време. В Япония сънародниците ни гласуват в 2 избирателни секции – в градовете Токио и Осака, а в Сингапур в една секция.

Приключи изборният ден и на територията на Африка.

Адресите на избирателните секции са публикувани ТУК.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама