Обрат: ЦИК ще брои всички разписки

22:01, 12 ное 21 / Избори 2в1 25 2293 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Централната избирателна комисия излезе с ново решение - 100 процента преброяване на контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии. Това потвърдиха от ЦИК. Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на „Сиела Норма“.

Войнов обясни решението: „Във връзка със създаденото напрежение в обществото през последните дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя „Сиела Норма“ и с оглед гарантиране доверието в изборния процес".

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот. „Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат“, посочи тя, цитирана от Нова телевизия.

Двамата говорители на ЦИК - Росица Матева и Цветозар Томов, гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките, но от ЦИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.

Първи на решението реагираха от формацията на Мая Манолова. В живо включване във Facebook пред ЦИК, тя заяви: „Мислех, че сме приключили с предизборната кампания. И ние наистина приключихме часове преди края на днешния ден. Но не предвидихме, че ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН не са приключили с предизборната кампания. Или по-точно не са приключили с опитите да всеят хаос в изборния ден и да осуетят машинното гласуване“.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама