Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература

12:17, 10 ное 21 / Култура 25 3279 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българският писател Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература заедно с още 12 лауреати от различни европейски държави.

Бърдаров е отличен за романа си „Аbsolvo te“, а наградата беше връчена от българския еврокомисар Мария Габриел. Това е вторият роман на автора след „Аз още броя дните“. В книгата си той използва няколко паралелни сюжета от различни исторически периоди, за да покаже омагьосания кръг на религиозните конфликти в Близкия изток, убийствения ужас на нацизма и някои от най-мрачните кътчета на човешките души. Както самият автор казва „Романът задава няколко простички, но толкова важни въпроси: Можеш ли да направиш невъзможното, за да имаш още само една секунда живот на тази земя? Можеше ли да простиш на друг, това което не би простил на себе си?“.

„Тази награда за мен означава изключително много. В личен план това е признание за дългите години труд, писане, работа в тази посока. Нещата, които пиша в книгата „Аbsolvo te“ са каузи, в които много силно вярвам. С тях се занимавам от много време и в университета като преподавател, и в другите неща, които съм писал. Така че в личен план е голямо признание за мен самия, за каузите, за които се боря, и за нашето издателство „Мусагена“, с което издадохме книгата“, заяви пред БНТ Георги Бърдаров.

Европейската награда за литература се връчва за 13-ти път, като до момента са отличени 148 творби и техните автори. В нея участват автори от цяла Европа, които се избрат от национални журита. Досега българските автори, които са печелили наградата са Калин Терзийски, Милен Русков и Ина Вълчанова.

Освен популярен автор Георги Бърдаров е географ, демограф, специалист по етнорелигиозни конфликти и преподавател в Софийския университет „Св. Кимент Охридски“. Наскоро той гостува на Topnovini.bg и рубриката ни „Политкаст“, където говори за демографските клишета и предизвикателства пред държавата ни, за балканските нрави и конфликти, както и за родолюбието. Разговорът с него може да чуете тук:

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама