Обрат в Скопие: Заев отлага оставката си

10:56, 10 ное 21 / Свят 25 3536 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Македонският премиер Зоран Заев реши да не се оттегля от поста. Това се случи по-малко от две седмици след като партията му загуби кметските избори и Заев обяви, че ще подаде оставка като министър-председател и лидер на СДСМ.

Зоран Заев загуби изборите и подаде оставка

Късно снощи ръководството на управляващата СДСМ взе решение за отлагане на двете оставки, като темата не е била подлагана на дебат. В същото време е постигнато съгласие за полагане на максимални усилия за запазване на парламентарното мнозинство.

„Много е важно страната да не се връща към миналото, към разправии, както вътре в страната, така и навън, да бъдат застрашени евроатлантическите процеси на държавата. Освен това ние се намираме в условията на пандемия, на енергийна криза. Правителството днес взе сериозни решения по тези въпроси. Отговорността е важна не само за всеки един гражданин, но и на политиците“, каза Заев след партийното заседание, цитиран от БГНЕС.

Той е категоричен, че става въпрос за временно отлагане на оставките с цел да се опитаме да съхраним парламентарното мнозинство в полза на СДСМ.

Председателят на Народното събрание Талат Джафери подкрепи решението на ръководството на СДСМ. „Зоран Заев взе правилно решение. Това нещо казвам като човек, който е част от мнозинството. Не трябва да се водим от емоциите", каза той.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ нарече Зоран Заев „измамник, който веднага трябва да подаде оставка“. В понеделник ВМРО-ДПМНЕ внесе искане за гласуване на недоверие на кабинета на Заев. Лидерът на партията твърди, че има подкрепата на 61 народни представители в 120-местния парламент на РСМ. Гласуването трябва да се състои в четвъртък, в края на деня.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:48, 10 ное 21

Е , този доказа, че е чист българин като нашия пръв партиен и държавен мафиот Борисов, с това си действие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама