Всеки пети софиянец няма парк или градинка близо до дома си

09:30, 10 ное 21 / София 25 2763 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-често посещават парк, градинка или друга зелена площ жителите на район „Кремиковци“, като 58,9% от тях го правят всеки ден. Най-рядко посещават публични зелени площи жителите на „Банкя“ и „Нови Искър“. Това сочат данни от изследване на „Маркет Линкс“ по поръчка „Софияплан“.

Парковете и градинките често са място за социализация и игра - почти половината респонденти отиват там с децата си или с приятели. По-младите софиянци основно посещават парковете с приятели - те са и групата, която най-често спортува там. Над 50% от жителите над 55-годишна възраст обикновено ходят в парка сами и се наслаждават на природата. За съжаление, при тази възрастова група се концентрира и най-рядкото ползване на паркове и зелени площи.

3 от 4 жители на града отиват до парка или градинката, които посещават най-често, пеша. 44% от жителите на града успяват да намерят парк, градинка или друга зелена площ на 5 минути ходене пеша, а 81% имат такова пространство на 15 минути от дома си. Най-много жители на районите „Възраждане“ (73,5%) и „Кремиковци“ (68,2%) твърдят, че имат удобна зелена площ на 5-минутно разстояние, докато най-малко са те в районите „Връбница“ (25,8%), „Витоша“ (27,2%) и „Банкя“ (28,6%).

Жителите на София оценяват зеленината, спокойствието и дърветата в близките си паркове, докато най-често не им харесва поддръжката и чистотата. Ако можеха да променят нещо, биха добавили повече места за почивка (пейки, беседки), повече дървета и водни площи. Има търсене и на повече места за спорт и детски площадки. Един от осем респонденти твърдят, че в парковете и градинките вече има много хора, особено в почивните дни, и площта не достига. По-често тези оплаквания се чуват от родителите на малки деца.

Любимият парк на софиянци е Борисова градина, като 36% посочват него като най-често посещаван. Следват Южен парк с 13% и Западен парк с 6%.

Изследването е проведено от агенция „Маркет Линкс“ по поръчка на „Софияплан“ сред 1342 респонденти в периода август-октомври 2021 година с разпределение по квоти по всичките 24 района на града.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама