Сиамски близнаци успешно разделени след сложна 27-часова операция

11:16, 09 ное 21 / Свят 25 2324 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

16-месечните сиамски близнаци Елизабет и Мери от Камерун бяха изписани от болница Acibadem Altunizade в Турция след успешно възстановяване от рядка и сложна операция, продължила 27 часа. Близначките, родени през юли миналата година, бяха свързани в областта на таза и споделяха редица части от тялото, включително част от гръбначния стълб, храносмилателния тракт, пикочно-половата система и нервно-съдовите структури. Те бяха доведени в Acibadem на 9-месечна възраст, като цялостният процес по лечението и възстановяването им отне 7 месеца и изискваше усилията на много лекари от различни медицински специалности. Близо три месеца след операцията бяха изписани като здрави момичета в две отделни тела, съобщиха от лечебното заведение.

Елизабет и Мери са родени на 6 юли 2020 г. в семейството на 26-годишната Каролин и 28-годишния Ричард Акуе, след нормално протекла и редовно проследявана бременност. След планираното цезарово сечение както медицинският персонал, така и родителите са изненадани да видят, че близначките са свързани в областта на таза. За съжаление, Камерун не разполага с медицинска и технологична обезпеченост за извършване на операция за разделяне на сиамски близнаци. От президентската институция обаче се ангажират със случая и се свързват с лекари в болници Acibadem в Турция. Така Елизабет и Мери пристигат в болница Acibadem Altunizade на 30 март 2021 г. и започва планирането на самата операция.

За сложната операция са мобилизирани лекари от различни специалности, включително урология, неврохирургия, детска хирургия, пластична хирургия, интензивни грижи, радиология, сърдечносъдова хирургия, физиотерапия и рехабилитация. Всеки детайл от операцията е планиран с помощта на 3D модели, изработени след подробни образни и ангиографски изследвания в Центъра за биодизайн към Университета Acibadem. Крайната цел е и двете близначки да запазят живота си, като се минимизират рисковете. На 12 август 2021 г. в 8.00 часа Елизабет и Мери са поставени на операционната маса. Рискованата операция продължава 27 часа, а след успешното ѝ приключване двете момичета за първи път в живота си са поставени в различни легла в интензивното отделение на 13 август, за да се събудят за нов живот. Родителите Каролин и Ричард Акуе коментираха: „Не можем да опишем щастието от това да видим децата си да се движат свободно в леглата си, всяка в своята собствена стая. Дължим това невероятно щастие на доверието, което ни вдъхнаха лекарите, медицинските сестри, мениджмънта и целият персонал на болницата, със своя професионализъм и топлото си отношение, което повдигаше духа ни. Не можем да опишем щастието си с думи. Много хора очакват завръщането ни в нашата страна и се радваме да се завърнем след успешна развръзка, за едно ново начало“.

Проф. Мемет Йозек, специалист по детска неврохирургия, каза: „С неврохирургичния екип започнахме операцията за разделяне на близначките. Дори позиционирането на пациента на операционната маса беше проблем. В случая имахме две бебета със срастване в областта на таза и трябваше да извършим операцията в доста необичайна позиция. Дори само това вече прави операцията много различна и сложна. Щастливи сме, че тя завърши успешно. Но не бива да подценяваме усилията и на екипа за детска физиотерапия. Те посещаваха малките пациенти по три пъти на ден и по този начин децата възстановиха движенията и походката си“.

Детският хирург проф. Бурак Тандер обясни: „Децата споделяха част от гръбначния стълб, пикочните пътища, ректума и някои кръвоносни съдове. Ректумът завършваше с общ анус. Мускулният комплекс, който регулира дефекацията, също беше общ и това бе едно от най-големите предизвикателства. Едната от близначките нямаше вагина, при другата също имаше проблеми. Нито една от тях нямаше матка или матката беше изключително недоразвита. Храносмилателната, уринарната, гениталната система и невросъдовите структури също бяха обединени. Всички членове на екипа проучиха триизмерните модели, създадени за планирането на една безупречна операция по разделянето на момичетата. Мери първа напусна операционната зала, последвана от Елизабет. Беше изключително емоционален момент за целия екип, като двете се видяха една друга за първи път“.

Проф. Хакан Агър, специалист по пластична и реконструктивна хирургия, сподели: „Проведохме процедури за освобождаване на кожата, подкожните тъкани и мускулите преди операцията за разделяне на сиамските близнаци. Като първа стъпка поставихме тъканни разширители в частите от тялото, които предстоеше да бъдат разделени. Това беше подготвителен процес и първа фаза. На втори етап изпълнихме задачата за затваряне на оперативните зони, използвани от екипите по детска хирургия и детска неврохирургия. Освен това, съвместно с екипите за интензивни грижи и инфекциозни заболявания поехме отговорност за постоперативното заздравяване на раните и осигуряване на сестрински грижи“.

Доц. Серпил Усталар Йозген, специалист по анестезиология, добави: „Нашата роля като анестезиологичен екип беше да „приспим“ бебетата безопасно по време на операцията, за да могат нашите хирурзи да работят комфортно, и след това отново безопасно да ги върнем в съзнание. Преди операцията подготвихме цялото оборудване в два цвята, за да избегнем объркване между двете бебета. Екипът ни беше разделен на „отбор Елизабет“ и „отбор Мери“. Всъщност 27 часа минаха като един час, защото всеки от нас използваше всички налични технологични средства и беше много фокусиран върху своята роля. Бебетата вече са много добре и растат много бързо. Безкрайно съм щастлив, че бях член на екипа, който успешно ги раздели. Безценно е да ги видиш здрави, всяка в отделно тяло, да пеят и да се движат по свой собствен начин”.

Проф. Агоп Чътак, специалист по детски интензивни грижи, описа възстановителния период така: „Хирургичното разделяне на близнаците е дълга, сложна и предизвикателна работа. Поради това операцията налагаше съответното адаптиране на постоперативните грижи, проследяването и възстановителния процес в детското интензивно отделение. Всички потенциални проблеми бяха анализирани предварително и беше извършена съответната подготовка, включително стаите, леглата, медицинските сестри, които ще се грижат за близначките, лекарствените продукти, кръвните продукти и технологичните устройства. След оперативната намеса, всички жизнени показатели на децата бяха внимателно проследявани. Продължителната операция води до риск от инфекции, така че фокусирахме вниманието си върху превенция на инфекциите. Поддържахме постоянна връзка с хирургичните екипи. След възстановяването им от упойката и свалянето им от дихателните апарати, нямаше никакъв проблем с жизнените показатели на момичетата. Те останаха още няколко дни за наблюдение в детското интензивно отделение и след това бяха преместени в нормални стаи в клиниката“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама