Опитва ли се ДПС да контролира вота чрез подвижни секции?

16:50, 08 ное 21 / Избори 2в1 25 1840 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

МВР работят по разследване на изборни измами с мобилни урни на територията на няколко области в страната. Причината - сигнали за рязък скок на подадени заявления за гласуване с подвижни урни през юли, поради трайна неподвижност, съобщиха от „Свободна Европа“.

В тяхно разследване те разказват как над 2 500 души от Разградско непосредствено преди изборите през юли са поискали властите да им осигурят подвижни избирателни урни, за да гласуват от вкъщи. Полицията в Разград по-късно е установила, че сред тях има хора, които „дори не знаят, че са подали заявления за гласуване от дома си“.

В същото време според данни на „Свободна Европа“ една подвижна избирателна секция в Сърница е успяла да обслужи 198 души в един изборен ден (на 11 юли), при положение че за всяко отделно гласуване са необходими между 15 и 30 минути. Като точно 173 от тях са гласували за ДПС. 

Схемата се повтаря и в Батак и Пазарджишко. Има и подаден сигнал от „Демократична България“ до полицията. Това се случва дни след среща на Антоанета Цонева с друг кандидат-депутат - водачът на листата на ДПС в областта и заместник-председател на движението Йордан Цонев в Пазарджишко. „Ще срещнете пряк отпор. Знаем схемата, описана е от „Свободна Европа“ за Разград“, казва Антоанета Цонева на кандидата на ДПС, след което публикува разказа за срещата в социалната мрежа Facebook. 

Според ДБ на парламентарните и президентските избори в неделя, 14 ноември, се готви злоупотреба с контролирано гласуване по домовете.

Схема е имало и преди. Резултатът е две в едно: това е опит да се избегне машинното гласуване и пряк контрол на избирателите за кого да гласуват. Вижда се от резултатите“, казва Антоанета Цонева, водач на листата на „Демократична България“ в пазарджишкия избирателен район, където са общините Сърница и Батак.

Схемата в Разград

В мобилните избирателни урни се гласува с хартиени бюлетини, а не с машини, както в по-голямата част от секциите, в които избирателят отива лично, за да подаде вота си. Едно от обясненията за схемата в Разград е, че някои избиратели са неграмотни и за тях е много трудно да гласуват на електронните устройства. Така осигуряването на мобилна урна, дори и на ръба на закона, дава възможност на тези избиратели да упражнят правото си на глас. Друго обяснение, според подалите сигналите в МВР, е, че по този начин избирателите се държат в зависимост, тъй като са наблюдавани от мобилната секционна комисия докато гласуват.

Анализ на резултатите в мобилните секции в Разградско показва, че над 90% от гласувалите в тях са подкрепили ДПС. Резултатът на движението за областта е малко над 45%. Т.е. партията получава двойно повече в мобилните урни и схемата в Разград очевидно е полезна за ДПС.

Контролът върху автентичността на медицинската документация, с която се заявява искане за мобилна секция, е отговорност на кметовете. В Разградско повечето от тях са избрани от ДПС. Когато полицията се заема със случаите, един от кметските наместници - този на село Лъвино, дори е опитал да завърже полицая, който е извършвал проверката, става ясно от разказ на кандидат-депутата Ахмед Ахмедов по време на предизборен митинг.

Какво се случва из страната?

След публикуването на разследването от МВР съобщиха, че разследвания започват не само в Разград. Две досъдебни производства за неправомерно гласуване в подвижни избирателни секции са образувани в полицейските управления в Ардино и Крумовград, област Кърджали. В този регион ДПС също има силни позиции и почти всички кметове са от партията. В хода на проверка е било констатирано, че в списъците за гласуване в подвижни избирателни секции на последните парламентарни избори са били включени граждани, които не притежават решения на ТЕЛК или други медицински документи, каквото е изискването на Изборния кодекс. По закон документите, доказващи определена степен на инвалидност, се издават от Териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Друга възможност, с която се удостоверява трудната подвижност, е епикриза, издадена от лекар. Според сигналите, подадени на различни места в страната, именно тези документи или са фалшифицирани, или не са проверявани достатъчно прецизно. Ето защо миналата седмица започнаха две разследвания в полицейската дирекция в Кърджали за случаи от общините Кърджали и Черноочене. Съмненията са, че хора, които нямат затруднение с придвижването, са гласували от домовете си в мобилни секции. А общото между всички тези населени места е, че в тях има концентриран вот за ДПС.

Това се забелязва и при гласуванията в общините Сърница и Батак в пазарджишкия избирателен район. В подвижните секции ДПС печелят убедително изборите. Общият резултат на партията за целия пазарджишки регион е малко над 9%. В секцията, обслужвала село Нова махала, община Батак, са гласували 101 души, като 94 от тях са подкрепили ДПС. В самия град Батак на последните парламентарни избори също има подвижна урна. Обслужила е 50 души, а 47 от тях са гласували за ДПС.

В село Медени поляни (Сърница) подвижната урна на 11 юли е обслужила 121 човека. Точно 73 от тях са подкрепили ДПС. Другата секция в община Сърница, която е обикаляла от врата на врата „трайно неподвижни избиратели“, гласувалите са 198. От тях 173 за ДПС.

Не е ясно как подвижните секции в общините са успели да обслужат такова голямо количество хора, при положение че придвижването от къща на къща отнема време. Време отнема и самото гласуване, което включва попълване на документи, след това на бюлетина, както и подпис на избирателя. Това са и част от съмненията на Демократична България, които са сигнализирали полицията в региона, че за предстоящите избори се готви още от същото.

Подвижните секции на вота за президент и Народно събрание в Пазарджик вече са образувани с решения на Районната избирателна комисия (РИК) от 18 и 29 октомври. „Демократична България“ смята, че кметовете, които трябва да проверят истинността на заявленията за гласуване от домовете, не са направили това. И в одобрените списъци има хора, които не изпълняват изискванията за инвалидност, на база на които ще бъдат посетени в домовете си от мобилна секция.

По думите на кмета на Сърница Неби Бозов обаче това не е така. „Няма нередности“, казва той пред „Свободна Европа“. Бозов обясни, че е сформирал комисията в общината, която е прегледала всички заявления (те могат да бъдат решения на ТЕЛК за инвалидност или лекарски епикризи). „Всичко сме направили, но ние все пак не сме лекари“, каза той. На въпрос дали гласуването не поражда съмнения в него той отговори отрицателно. А на питане за секцията в самата Сърница, която е успяла да обиколи 198 души само за 13 часа, Бозов каза, че има добра организация“.

Тази добра организация ще срещне нашия решителен отпор”, контрира Антоанета Цонева от ДБ. „Казах това и на Йордан Цонев. Истината за тези ТЕЛК-ове и епикризи ще стане ясна“, каза тя.

От ДПС все още не са коментирали темата. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама