Хераклея Синтика разкрива личността на загадъчен пълководец

10:07, 08 ное 21 / Общество 25 1108 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Надпис върху каменна плоча, открит в Хераклея Синтика до Петрич, разкрива ценна информация за римската история от времето на император Траян. Учените там успяха да разкрият едни от най-ранните пластове на града, който през вековете е минал през няколко унищожителни катаклизми.

Величественият форум, унищожен от земетресение през 4-и век, далеч не е единственият. Под него учените успяха да разчетат историята на града от самото му начало. Площадът е от втори - трети век. Той е затрупан след унищожителен пожар, това е нивото на следващия площад. 

Нова находка край Рупите: Откриха мраморна статуя на богиня

За своите 9 века история, Хераклея има поне 6 строителни периода. Всеки след унищожителен катаклизъм. Но животът тук е по-упорит. Да открият няколко надстройки на централния форум - не би било изненада. Но това, което не са очаквали да открият в рамките на площада, са тези две огромни цистерни за вода. 

Хераклейци са хващали изворна вода чак от Беласица и изглежда в кратера на вулкана, в който се намира града, това е било най-удобното място за цистерните. Вероятно и като застраховка срещу сухи дни. „Освен това водата от извори до тук те вече могат да я разпределят по гравитация в другите части на града“, отбеляза доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на археологическите разкопки, цитиран от БНТ. 

Цистерните са служили на хераклейци до самия край на града. Но при последното унищожително земетресение огромен камък пробива здравия им свод. Вътре учените за първи път попадат на човешки останки. Поредният труден въпрос за учените - какво са правили петимата младежи там. „Едното е, че са търсили укритие от земетресението в ревизионната шахта, защото сводът е сравнително здрав. Второто е, че биха могли да загинат след земетресението, малко след това идва приливната вълна, която не очакват“, добави проф. д-р Людмил Вагалински.

Уникална стена и две скулптури откриха археолозите в Хераклея Синтика

Но проучванията им дават други отговори, много по-категорични. Като този надпис върху камък, преизползван за строителството на сграда от втори век. В него разчели историята на един от най-известните пълководци на император Траян. Личността му досега беше забулена в догадки. „Това касае цялата история на Римската империя, разбираме цялата му биография“, каза още доц. д-р Людмил Вагалински.

Друг надпис пък изброява приетите през 214-15 година за задължителното спортно-военно обучение. Половината от младежите са с тракийски имена. Което означава, че макар и бавно траките са успели да постигнат по-високо социално положение в града.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама