Какво означава „ваксинален пробив“?

12:55, 06 ное 21 25 1456 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Случаите на разболяване след завършен имунизационен курс се обозначават с термина „пробив в защитата на ваксината” (breakthrough cases), обясниха от Министерството на здравеопазването. Появата на пробиви зависи от три основни фактора:

От вируса – пандемичният вирус SARS-CoV-2, продължавайки да циркулира сред човешката популация, мутира до значими за общественото здраве варианти (Алфа, Бета, Гама, Делта и т.н.), които са както по-заразни, така и по-добре адаптирани да избягват имунния отговор.

От приложената ваксина - за да се прояви напълно защитният ефект на ваксините, е нужно време за развитие на протективен имунен отговор. Това става обикновено след около 2 седмици след завършен ваксинационен курс.

От индивидуалния имунен отговор – в човешката популация съществуват здрави хора, които не изграждат достатъчно напрегнат имунитет след ваксиниране. Има и клинично здрави хора, които не изграждат качествен имунен отговор. Продължителният прием на някои медикаменти, като поддържаща терапия при определени заболявания, също може да отслаби развитието на пълноценен имунен отговор.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама