„Галъп“: Шест партии в следващия парламент, ще има втори тур за президент

10:35, 06 ное 21 / Избори 2в1 25 1948 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ГЕРБ води с отчетлива разлика в парламентарните избори, „Продължаваме промяната“ има най-голям резерв, защото е пръв избор на хората, които са решили да гласуват, но все още се колебаят за кого. Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за OFFNews.bg, проведено лице в лице, сред 1081 пълнолетни българи, в периода 23-31 октомври.

Ако парламентарните избори бяха в края на октомври, електоралните нагласи щяха да изглеждат така: За ГЕРБ-СДС биха пуснали бюлетина 24,2% от гласуващите, за БСП – 15,7%, за „Продължаваме промяната“ – 13,7%, за „Има такъв народ“ – 11,3%, за ДПС – 11,1%, за „Демократична България“ – 9,8%. Следват „Възраждане“ с 3,3%, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ – 3,1% и ВМРО с 2,3%. За други политически формации биха гласували 5,5%.

ГЕРБ продължава да е водач, а интересна битка има и за второто място – между БСП и „Продължаваме промяната“. БСП засега води, но не е ясно как ситуацията с ковид и машинното гласуване ще повлияе на по-възрастния електорат.

Колебаещите се

58,2% казват, че ще гласуват със сигурност за Народно събрание, още 20% заявяват, че по-скоро ще гласуват. От тези 78%, които заявяват желание за гласуване, около една пета все още не са избрали за коя партия биха дали гласа си.

Разбивката на „Галъп“ за колебаещите се е доста интересна. „Продължаваме промяната“ води с голяма разлика пред „Демократична България“ - 24,1 срещу 15,6 процента. „Има такъв народ“ и ГЕРБ си оспорват третото място място с 13,5 и 13,4%. ДПС са четвърти, а БСП е едва пети избор на колебаещите се с 5,7 процента.

Ще имаме ли президент от първи тур?

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в последната седмица на октомври, за Румен Радев биха гласували 47,6% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 25,1%, за Мустафа Карадайъ – 8,5%, за Лозан Панов – 5,7%, за Костадин Костадинов – 3,3%. Сред останалите кандидати личат имената на Милен Михов – 1,4% и на Луна Йорданова – 1,1%. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 2,5%, а за други кандидати – 4,8%.

Румен Радев запазва видима дистанция пред останалите кандидати. По всичко личи, че ситуацията около зелените сертификати и други проблеми би могла да прати изборите и във втори тур, където, според моментна снимка, Радев би срещнал Анастас Герджиков. От последната седмица на кампанията зависи дали подкрепата за Радев ще е под или над ръба за евентуална победа от първи тур.

Активността на президентските избори ще бъде много близка до парламентарните. Твърдо решилите, че ще гласуват за президент – 57,1% (срещу 58,2% за парламент). Около една пета се, колебаят, но по-скоро биха гласували.

Разбира се, това са дялове не на база на формалния избирателен списък, а на база реално пребиваващите в България хора с избирателни права – които едва ли са повече от 5.5 милиона, уточняват от „Галъп“. В данните за активността, разбира се, има и декларативност, но с всички уговорки те показват потенциално гласуване около 3,2 милиона души. Дали то ще приближи и към прага от около 3,4 милиона (който е едно от условията да няма балотаж според формалния избирателен списък), зависи от последната седмица на кампанията. Зависи и от актуалната ситуация с ковид към 14 ноември.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 23 и 31 октомври, сред 1081 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,0% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама