Експериментално хапче на „Pfizer“ намалява с 89% риска от тежки случаи на Covid-19

15:45, 05 ное 21 25 1911 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изпитването на експерименталното антивирусно хапче срещу Covid-19 на компанията „Pfizer Inc“ беше прекратено по-рано от планираното, след като досегашните резултати показаха, че лекарството намалява с 89% шансовете за хоспитализация или смърт при пълнолетни лица, изложени на риск от развитие на тежко коронавирусно заболяване, съобщи компанията, цитирана от „Ройтерс“ и БНР.

Резултатите изглежда надминават тези, наблюдавани при хапчето „Молнупиравир“ на компанията „Merck & Co Inc“, за което беше показано, че намалява наполовина вероятността от смърт или хоспитализация за пациенти с Covid-19, които също са с висок риск от сериозно заболяване. Все още обаче не са налични пълните данни за изпитванията на хапчетатa на двете компании.

Кои хора не трябва да се ваксинират с „Pfizer“

Междувременно „Pfizer“ заяви, че планира да предостави междинните резултати от изпитването за своето хапче, което се дава в комбинация с по-стар антивирусен препарат, наречен „Ритонавир“, на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) „възможно най-бързо“, като част от приложението за спешна употреба, което беше подадено през октомври.

Комбинираното лечение, което ще носи търговската марка „Paxlovid“, се състои от три хапчета, прилагани два пъти дневно.

Планираният междинен анализ на 1219 пациенти в проучването на „Pfizer“ разглежда хоспитализациите или смъртните случаи сред хора, диагностицирани с лек до умерен Covid-19 с поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване като затлъстяване или по-голяма възраст, и с лабораторно потвърдена Covid инфекция. в рамките на 5-дневен период.

Covid-19 по света: Великобритания одобри първото лекарство срещу вируса

Установено е, че 0,8% от тези, получили лекарството на „Pfizer“ в рамките на три дни след появата на симптомите, са били хоспитализирани и никой не е починал до 28 дни след лечението. Това е в сравнение със степента на хоспитализация при 7% от пациентите, третирани с плацебо. В групата на хората с плацебо е имало и седем смъртни случая сред заразените с Covid-19.

Процентите са сходни за пациентите, лекувани в рамките на пет дни от симптомите - 1% от лекуваните с хапчето на „Pfizer“ са били хоспитализирана (или 6 от 607 пациенти), без нито един от тях да е починал, в сравнение с 6,7% за групата с плацебо (или 41 от 612 пациенти), която група включва и 10 смъртни случая.

„Ройтерс“ отбелязва, че антивирусните лекарства трябва да се дават възможно най-рано, преди коронавирусната инфекция да се развие, за да бъдат те най-ефективни. Така например компанията „Merck“ тества лекарството си в рамките на пет дни след появата на симптомите на Covidi-19.

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Видяхме, че имаме висока ефикасност, дори и да са минали пет дни след лечението на пациент. Хората може да изчакат няколко дни, преди да получат резултат от Covid тест или нещо подобно, а това означава, че имаме време да ги лекуваме и наистина да бъдем в полза от гледна точка на общественото здраве“, заяви Аналиса Андерсън, ръководител на програмата на „Pfizer“.

Компанията не описва подробно страничните ефекти от лечението, но казва, че нежелани реакции са се случили при около 20% от пациентите, лекувани с експерименталното лекарство, или сред тези с плацебо. „Тези данни предполагат, че нашият перорален антивирусен кандидат, ако бъде одобрен от регулаторните органи, има потенциала да спаси живота на пациентите, да намали тежестта на инфекциите с Covid-19 и да премахне до девет от десет хоспитализации“, заяви от своя страна главният изпълнителен директор на „Pfizer“ Алберт Бурла.

Експертите по инфекциозни болести обаче подчертават, че предотвратяването на Covid-19 чрез широко използване на ваксини остава най-добрият начин за контрол на пандемията.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама