Паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

10:01, 05 ное 21 25 1579 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ако не могат да се намерят хора, които да тестват децата, това означава, че не можем да осигурим безопасна среда и ще си останат вкъщи, каза министърът.

Идеята на тестовете е да осигурят безопасност, да хванем дете, което носи вируса, преди да започне да заразява другите. Оттам нататък процедурата е същата – обаждаме се на родителя, взима го, трябва да мине през медицинската процедура с истински тест и ако той е положителен, трябва да преминем към карантиниране на паралелката. Ако вторият тест е отрицателен, детето се връща обратно, другите деца не се карантинират и учебният процес си продължава. Това заяви служебният министър на образованието академик Николай Денков в ефира на bTV.

Министърът потвърди, че се очаква тестовете да бъдат в базата, от която да се разпределят, най-късно в петък или понеделник, а ако покажат, че работят добре, ще бъдат приложени и за по-големите ученици.

Големите ученици се връщат в клас до седмица след малките

Специални правила ще има за децата със специални образователни потребности, както и за техните придружители. „Ако родител остави детето на входа, трябва да покаже, че тестът му е отрицателен, защото е направен вкъщи. Иначе ако придружителят трябва да влезе вътре, трябва да спази всички останали изисквания“, каза той, визирайки необходимостта да притежава зелен сертификат за ваксинация или преболедуване или отрицателен PCR или антигенен тест.

Денков допълни, че тестването на учениците е дейност, без която не можем да върнем децата в безопасна среда и коментира и участието на други учители, непедагогически персонал или доброволци родители, които да помагат в процеса на класните ръководители. Ако някой откаже да тества децата и не могат да се намерят хора, които да тестват децата, това означава, че ние не можем да осигурим безопасна среда и децата ще си останат вкъщи“, заяви образователният министър.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама