Covid-19 по света: Латвия позволи със закон уволнения на неваксинирани

14:45, 05 ное 21 25 1913 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Латвия прие поправка в закон, която позволява на работодателите да уволняват свои служители, ако откажат да се ваксинират. Правилата влизат в сила на 15 ноември. 

Изключение ще се прави за хора, които не могат да се имунизират по медицински причини или са преболедували. Законовата промяна дава възможност неваксинираните служители да бъдат изпращани на дистанционна работа, а ако откажат -  в принудителен неплатен отпуск. Ако повече от три месеца са в отпуск и все така не искат да се ваксинират, ще могат да бъдат уволнявани. 

Наскоро Латвия въведе локдаун заради разрастването на епидемията. Ваксинирани са около две трети от населението. 

Нови мерки и в САЩ

Нови ваксинационни мерки предприема и САЩ. От 4 януари компаниите с над 100 души персонал ще могат да работят или след ваксиниране на служителите си, или ако те бъдат тествани всяка седмица. Мярката се въвежда от администрацията на Джо Байдън. Някои републикански губернатори обаче заявиха, че ще се противопоставят, защото президентът надвишава правомощията си.

На фризьор и ресторант само срещу ваксина във Виена

Кметът на Виена Михаел Лудвиг обяви нови, по-строги мерки срещу COVID-19, които влизат в сила следващата седмица.

Заведенията за обществено хранене и фризьорските салони ще допускат само ваксинирани или хора, прекарали болестта. Хората без зелен сертификат няма да имат право на достъп до събития с повече от 25 присъстващи. 

Както досега за спазване на разпоредбите ще следи полицията. Михаел Лудвиг съобщи, че ще бъде създадена система за ваксиниране на децата между 5 и 12 години. Градът обявява и кампания за поставяне на трета игла, която представлява ефикасен инструмент за защита от коронавируса, пише „Сега“.

COVID тест за влизане в църква в Гърция

Светият синод на гръцката православна църква прикани неваксинираните вярващи да представят отрицателен тест за COVID-19, за да могат да влизат в храмовете, след като инфекциите започнаха отново да се увеличават.

Резултати от тестове ще се искат, въпреки че правителството изключи религиозните обекти от новото задължение неваксинираните да правят бърз тест или PCR, за да бъдат допускани в държавни и общински учреждения, магазини, места за развлечение и в банките. Решението на синода оставя само хранителните магазини и супермаркетите извън ограниченията за неваксинираните, пише в. „Катимерини“. Свещениците, канторите и други църковни служители трябва да се тестват два пъти седмично. В сряда Светият синод призова неваксинираните гърци да се имунизират срещу COVID-19, съобщи „Дневник“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама