2 млн. лева е струвала операцията за кораба „Вера Су“

15:45, 04 ное 21 25 1665 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Българската държава е направила разходи в размер на 2 милиона лева за операцията по спасяване на товарния кораб „Вера Су“ и тази сума ще бъде предявена следващата седмица към застрахователите на плавателния съд, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти във Варна.

Корабът е преместен в кораборемонтния завод „Терем“, за да може да бъде „закърпен“ и после поставен на кей, защото към момента генерира допълнителни разходи по източването на вода от него всеки ден. 

Край на сагата: Изтеглиха „Вера Су“

Собственикът се отказва от плавателния съд, но ние искаме писмено потвърждение за това, посочи министър Алексиев. Има процедури, които трябва да се извървят. Това е правен въпрос, но сме предприели стъпки, за да придобием собствеността върху плавателния съд, заяви министър Алексиев.

От там нататък продажбата на кораба е допълнителна гаранция, че всички разходи на държавата ще бъдат покрити, обобщи министър Христо Алексиев.

Награди от президента 

Инцидентът с кораба „Вера СУ“ изправи пред изпитание всички отговорни структури и цялата държава. Той разкри тежките последствия от дългите години неглижиране на морското спасяване, но показа, че България има хора, на които може да разчита и в най-тежките изпитания. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в района на подводницата-музей „Слава“ в Белослав удостои участници в изтеглянето на кораба „Вера Су“, който беше заседнал край Камен бряг.

Приноса им по изпълнение на операцията бяха отличени к.д.п. Венцислав Иванов, Ивайло Иванов, Илия Маринов, офицерски кандидат Петър Маринов, к.д.п. Пламен Димкин, к.д.п. Андрей Станев, обявиха от прессекретариата на президента. 

Вие спасихте живот, предотвратихте тежка екологична катастрофа, изведохте кораба от защитена територия и много важно – върнахте доверието на обществото ни в институциите и спасихте честта ни на морска държава“, обърна се Румен Радев към отличените, като подчерта, че почетните знаци са израз на признателност на цялото общество.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама