Фандъкова обеща да затвори сметището „Долни Богров“

14:34, 04 ное 21 / София 25 2031 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Кметът Йорданка Фандъкова обеща поетапно да се затвори сметището между софийските села Челопечене и Долни Богров. На среща с представители на местния инициативен комитет тя обяви, че до края на годината ще спре депонирането на битови отпадъци, а до август 2023 г. изцяло ще се преустанови приемът на боклуци.

Депото е с капацитет от 1.195 млн. тона отпадъци, а местните жители са убедени, че то вече е запълнено, въпреки че в отчетите се води, че все още е полупразно - само 1/3 от разрешеното. Разрешената височина на билото на депото обаче явно е достигната, защото на 28 септември Столичната община внася искане в РИОСВ - София за корекция на определената кота било. Това се прави, за да се позволи трупане на още боклук на същата площ.

Искането на общината вдигна жителите на Челопечене и Долни Богров на протест на 8 октомври. „Реално сметището е запълнено, защото вече е високо 20-30 м и трябва да бъде запечатано“. 20-тонни камиони продължават да изсипват товара си в огромните масиви от найлонови и пластмасови опаковки - само на 30-ина м от река Лесновска, която е приток на Искър.

На входа на сметището се оказа, че няма видеокамери, които да записват колко камиона влизат. Всичко се отчита в книга от дежурния служител и това предизвиква съмнения у местните жители, че отчетите за количествата боклук в депото са занижени.

По тази причина сега Столичната община съобщи, че е възложила изграждането на видеонаблюдение на депото, „с което ще се надгради действащата система за контрол“.

След обявената от Фандъкова дата за окончателно затваряне на сметището - август 2023 г., ще започне рекултивацията му. Ще бъде положен горен изолационен екран срещу влизане на дъждовни води в отпадъците, както и изграждане на газова система за улавяне на генерирания биогаз, съобщиха от общината.

Сметище „Долни Богров“ е било действащо от 1972 г. до 1997 г. През 2013 г. Столичната община получава комплексно разрешително за експлоатация, издадено от Изпълнителна агенция „Околна среда“ към МОСВ. За ползването общината изготвя проект, наречен „За закриване и рекултивация на сметоразтоварище - с. Долни Богров, чрез обезвреждане и оползотворяване“. Идеята е то да поема боклук от София, докато се построи завода за отпадъци в село Яна, а паралелно да се засипва с пръст и да се засаждат дървета и храсти, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама