В последния момент: Спортното министерство отпусна пари за българските биатлонисти

16:50, 04 ное 21 / Спорт 25 1695 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Участието на българските биатлонисти в олимпийските игри в Пекин 2022 е под въпрос. Причина за това е липсата на достатъчно средства.

„Българска федерация по биатлон изпитва огромни затруднения непосредствено преди старта на олимпийския сезон. Притесненията този път не са свързани със състоянието на отбора и състезателите, а с липсата на нормално финансиране. Ситуацията поставя под въпрос участието на най-добрите ни биатлонисти в стартовете за Световната купа до края на годината, които ще определят участниците на игрите в Пекин идния февруари“, съобщиха от федерацията.

Те посочват, че бюджетът е орязан със 150 000 лева в сравнение с предолимпийската година преди Пьонгчанг 2018, заради отлагането на летните игри в Токио с една година.

„Тази редукция бе придружена с обещанията от Министерството на младежта и спорта (ММС), че зимните федерации ще бъдат дофинансирани в последното тримесечие на тази година, за да завършат нормално квалификациите и подготовката си за олимпиадата в Пекин. Това обаче така и не се случва. Служебните правителства и служебните министри са от избори в избори, а олимпиадата вече чука на вратата“, казват още от федерацията.

Българка влезе в топ 10 на Световната купа по биатлон

Зимните игри в Пекин са от 4 до 20 февруари 2022 г. и за тях MOK взе решение квотите да се определят до 16 януари, тъй че броят на нашите състезатели в китайската столица ще стане ясен след участието им в началните 6 кръга за Световната купа. Първият от тях започва след три седмици - на 27 ноември в Йостерзунд, Швеция, до Коледа предстоят още три из Европа.

Българската федерация си е поставила възможната цел да има максимален брой участници – 4 мъже и 4 жени на олимпиадата в Пекин, но това може да се случи само ако се осигурят обещаните средства за да се стартира във всички световни купи. В момента обаче, след няколко срещи с министъра на спорта и неговите заместници, все още не е ясно как и кога ще се подпомогнат зимните федерации. Това затруднява неимоверно организацията и логистиката на националните отбори в преследването на квоти за Зимните олимпийски игри в Пекин, съобщават от ръководената от Екатерина Дафовска федерация.

Светкавична реакция на спортния министър

Малко по-късно не закъсня и реакцията на служебния министър на младежта и спорта Андрей Кузманов. От Министерството на младежта и спорта увериха, че средствата за дофинасирането на зимните ни федерации вече са осигурени с решение на Министерския съвет.

„Българска федерация по биатлон благодари за разбирането и бързата реакция, която ще спомогне нашите най-добри състезатели да проведат нормална подготовка, стартиране в олимпийските квалификации и безпроблемно участие на зимни игри в Пекин, заяви президентът на БФБ Екатерина Дафовска, златна олимпийска медалистка от Нагано 1998.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама