Запазват се „царските“ бордюри по ул. „Алабин“

11:54, 04 ное 21 / София 25 1883 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Над 2000 гранитни бордюра, разположени по тротоарите на улиците „Алабин“, „Лавеле“ и „Княз Борис I”, част от обхвата на протичащия в момента ремонт на трамвайното трасе, ще бъдат запазени и възстановени, съобщиха от Столична община.

Бордюрите са поставени при организацията на централната градска част в началото на ХХ век и най-характерното за тях е, че всеки е изработен на ръка. Тежестта им варира между 150 и 400 кг.

Снимка: Столична община

„В отсечката между ухо „Съдебна палата“ и пл. „Македония“ има над 2000 гранитни бордюра, които представляват архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение. При ремонта на трамвайното трасе, който протича в момента, ние се отнасяме с изключително внимание към всеки един от тях. Бордюрите се демонтират и монтират на ръка, но заради особено голямото им тегло, всеки се връзва с колани и се повдига с малък багер. Реденето отнема доста време, но това е единственият начин да запазим целостта и облика на тази част от града ни“, обясни зам.-кметът по строителството в СО инж. Ангел Джоргов.

Реконструкцията на релсовия път и закупуването на нов подвижен състав (трамваи) по него се реализират от Столична община по Проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама