„Де е България“: когато Родината не е територия, а мечта

11:00, 04 ное 21 25 1208 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Фондация Българска Памет посвещава кампания на българската диаспора - „Де е България“ е за онези българи, които са останали извън пределите на България и са се превърнали в граждани на други държави по независещи от тях причини. Те са толкова далеч, но и толкова близо.

Това са българите, за които отговорът на въпроса „Де е България?“ е „Там, където ни отвеждат само мечтите…“. Това е българската диаспора.

Те са далеч от Родината. И не по собствено желание. Те са толкова различни, но и толкова еднакви с нас. Но те са точно толкова българи, колкото сме и ние, макар и да са далеч от държавата, която наричат Родина, а никога не са посещавали.

Въпреки историческите факти, довели до това, тези българи ревностно пазят и предават в поколенията българския език, традиции и обичаи. Това е една забравена България, чието малко, но горящо огънче, е способно да се превърне в пламък, ако му бъде дадена възможност да стане пълноценна част от живота на страната ни.

Най-големите български общности, част от историческата ни диаспора, се намират в Украйна, Молдова, Сърбия, Република Северна Македония и Албания.

По неофициални данни на фондацията: Молдова – българската общност там наброява 65 хил. души или 2% от населението на страната; Украйна – според последното преброяване в Украйна от 2001 г., етническите българите там са над 204 хил., а по неофициални – над 300 хил., а близо половин милион са българите там, включвайки и децата от смесените бракове; Сърбия – според официалните данни, етническите българи са 18 хил., а според неофициални – 60 хил. души; Република Северна Македония – български паспорти в страната са 120 хил.; Албания – в районите с преобладаващо българско население живеят около 30 хил. души, но неофициалните данни показват, че предвид вътрешната миграция, бройката достига близо 60 хил. души.

През последните 14 години д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет влагат огромни усилия и правят големи инвестиции за българите от диаспората. Грижата за тях е и един от основните пет приоритета на фондацията, изпълняван чрез организиране на образователни инициативи за интеграция, социализация и европейска перспектива на младите хора в България и българските общности от историческата диаспора.

Най-мащабният проект в подкрепа на тази кауза е традиционният семинар, който Фондация Българска Памет организира всяка година под формата на образователна инициатива за европейска интеграция на младите ни сънародници от историческата диаспора. За 14 години семинарът вече има цели 26 издания.

Инвестицията в сънародниците, които не по свое желание са останали извън пределите на България, през годините се изразява в наградни фондове за посещение в България, в Европейския парламент, в грижа за студенти от диаспората, които са избрани да учат в страната ни, социално подпомагане на отлични ученици, финансиране на разходи за лечение и др. По инициатива на д-р Врабевски през 2019 г. се организира и първата в историята среща на директорите на училища от България и Македония. През годините д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет правят огромни дарения в регионите, населени с българи от диаспората.

Кампанията на Фондация Българска Памет „Де е България?“ цели да се превърне в онова деликатно напомняне към държавата и българските граждани, че съществува и една друга България, останала завинаги извън физическите граници на нашата Родина, но запечатана завинаги в родовите спомени на българите, останали извън пределите на България. Хора, които пазят в себе си българския възрожденския дух и са горди да наричат себе си българи!

Topnovini.bg е медиен партньор на кампанията. Заедно с Фондация Българска памет ще ви показваме интересни истории на българи от историческата ни диаспора – как мислят те, какви са впечатленията им от Родината, в която не са израснали, но чувстват в сърцата си.

Ако темата ви е докоснала и за вас е близка, можете да напишете своето послание и пожелание към историческата ни диаспора на имейл [email protected], да пишете на нас или на фондацията в социалните мрежи. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама