Галерия „Сердика“ представя „MARKETSPACE“

10:30, 04 ное 21 / Култура 25 903 Шрифт:
Биляна Иванова

В периода от 5 ноември до 3 декември 2021 г. столичната галерия „Сердика“ ще покаже мултимедийната сайт-специфик инсталация „MARKETSPACE“ на Елизабет Талауер. Инсталацията е многокомпонентна и ще бъде разположена в цялото галерийно пространство.

Състои се от няколко елемента - видео, текстилна композиция, склуптурна интервенция и водопад от информация от копирна хартия и рефлективни елементи. Във филма динамична серия от образи се преливат един в друг като свързват и интерпретират история и бъдеще в символи и абстракции.

„Marketspace“ или „пазарно пространство“ интерпретира темата за прехода от „marketplace“ пазар към „marketspace“. С навлизането на дигиталните технологии класическата форма на стокова размяна или фактическия пазар се измества напълно от виртуални форми на обмен, казва Елизабет Талауер и допълва, че алчността, страхът, очакванията и обстоятелствата са определящите фактори на цялата пазарна психология. Емоционалните компоненти на процеса на взимане на решения от инвеститора помагат да се обясни защо някои от тях изглеждат по-рационални от други и защо други се възприемат като такива, независимо от риска, който носят и от въпросителната им морална стойност.

Проектът интерпретира резултатите на творческо изследване върху икономически колапси, конспиративни теории и психология на тълпата, вдъхновена от исторически събития и от съвременни високи технологии като алтернативни валути и прилагане на изкуствен интелект в маркетингови стратегии, обяснява мотивите си за създаването на мултимедийната инсталация Елизабет. 

Елементите й интерпретират темата за хибридизиране на пазара формално и абстрактно, привличайки вниманието на посетителя към скрити детайли. Комбинирането и редуването на реално съществуващи понятия (неща) с фиктивни (пример Биткойн със (засега) фиктивния Тулипчейн) създават атмосфера на една алтернативна, но не и невъзможна реалност. 

Вернисажът ще се проведе на 5 ноември 2021 г. от 17:00 часа до 21:00 часа при спазването на всички противоепидемични мерки. 

Авторката ще присъства на вернисажа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама