Аптеките ще получават по 10 лв. за Covid рецепта

17:13, 02 ное 21 25 1515 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Управителните съвети на НЗОК и на БФС сключиха меморандум за сътрудничество за осигуряване на лекарства, медицински изделия и диетични храни, заплащани напълно или частично от бюджета на Касата.

Ще се предприемат действия за увеличаване на възнаграждението за отпускане на напълно платeни от бюджета на НЗОК лекарствени продукти за домашно лечение. От 1 януари догодина аптеките да получават четири лева на рецепта, а не два както досега. 

А от 1 декември 2021 г. за изпълнението на електронни рецепти за лечение на коронавирус ще има диференцирано възнаграждение от 10 левасъобщиха от НЗОК.

Фармацевтите подписаха анекса към договора с НЗОК, но под условие

Споразумението между НЗОК и БФС изтече, а повторното му подписване беше под въпрос. Фармацевтите негодуваха, че не ги третират като специалисти на първа линия в борбата с коронавируса и не са получили допълнително подпомагане. Все пак бе подписан анекс, за да не останат хората без лекарства, докато се разберат. От БФС се срещнаха и с президента Румен Радев, за да изложат и пред него проблема.

Меморандумът предвижда още обмен на информация и подобряване на функционалностите на информационната система на НЗОК и взаимообвързаността й с Националната здравно-информационна система.

От Касата са поели ангажимент да внесат промените пред министъра на здравеопазването и да се предвидят необходимите средства в бюджета за догодина.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама