Благоев: Искам да съм президент на благоденстващи българи, а не на работещи бедни

17:00, 02 ное 21 / Избори 2в1 25 842 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В момента у нас реално имаме президентска власт, тъй като служебното правителство е излъчено от президента. Това коментира в предизборен диспут по БНТ кандидатът за държавен глава Горан Благоев, издигнат от Национално обединение на десницата. „Оттук нататък трябва да се надяваме, че ще има работещ парламент, който да излъчи работещо правителство, с което президентът да е в диалог“, каза публицистът и историк Горан Благоев, съобщиха от „Републиканци за България“.

Всеки закон, който се опитва да прокарва лобистки интереси, следва да бъде спрян от президента“, категоричен бе той по повод правото на държавния глава да налага вето върху законопроекти. Големият въпрос тук обаче е за ефикасността на президентското вето, „защото видяхме, че при избора на главен прокурор президентското вето нямаше ефект“.

Президентът трябва да е и стратег при връчването на трети мандат за излъчване на правителство, ако се стигне до там, за да има възможност да се състави работещо такова. Държавният глава има право да предлага промени в законодателството“, припомни още кандидатът от Национално обединение на десницата. По думите на Горан Благоев президентът трябва да има качествен експертен съвет и в тази връзка повишаването на пенсиите да не е поредният предизборен трик, а индексирането им да е процентно спрямо инфлацията.

Благоев: ЕС е завладян от корпоративни интереси и либерални икономически лобита

Не се говори нищо за детските надбавки - един изключително важен въпрос. Темата с чудовищната демографска криза няма как да бъде решена, ако държавата не въведе мерки за стимулиране на българското семейство от една страна и от друга – да престане да дирижира естествените икономически и бизнес процеси. Ние сме за стабилна дребна и средна класа, която гради гражданското общество“, категоричен бе Горан Благоев и заяви: „Искам да бъда президент на благоденстващи, а не на работещи бедни българи“.

Той изтъкна, че ако в момента беше държавен глава, щеше да провокира дебат за това, всеки политик да носи отговорност за лъжите, които изрича по отношение на ваксинациите. Той сподели впечатления от предизборните си обиколки в страната, според които възрастни хора цитират думите на Бойко Борисов, че ваксините са с изтекъл срок на годност при положение, че на всеки флакон е указана годността.

Горан Благоев подчерта, че ваксинирането е най-сигурният начин за справяне с ковид пандемията и припомни, че от Национално обединение на десницата непрестанно апелират за това. „Ролята на президента, освен да събира различните мнения, е да дава пример“, каза още кандидатът за президент. „Лошото е, че държавният ни глава през последната година и половина показа изключително непоследователно поведение в тази посока“, коментира той.

Националният ни суверенитет има и енергийно измерение и президентът трябва да го отстоява“, каза още той. Президентът е този, който трябва да свика експертите, да провокира дискусия по напредването на проекти, които ще ни направят енергийно независими: „А такива проекти в момента, за съжаление, са замразени. Само ще припомня газопроводът Комотини-Стара Загора, чиито тръби почти са стигнали до Стара Загора, но незнайно защо се работи бавно. Може би защото ще доведе до независимост с по-евтиния азерски газ, който можем да потребяваме реално, а не виртуално. Замразен е и енергийният проект Турно Мъгуреле – Никопол, пак поради натиска на Русия“, каза Благоев и коментира, че „голямата“ новина на деня как цената на газа пада, благодарение на Путин, е просто заради тенденции на пазара.

България да бъде уютен дом за всички общности у нас и българите в чужбина, а държавата да има благоденстваща и образована нация, е стремежът на кандидата за президент Горан Благоев.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама