Балонът се надува, надува, надува…

15:40, 02 ное 21 25 1724 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Балонът се надува, надувайте момчета, да стане на парчета – пук. За текстът на тази детска песничка се сетих, когато днес видях как здравният министър, лекари, зъболекари и фармацевти се хванаха за ръце, за да демонстрират единство в борбата срещу пандемията.

Ако снимката беше от март миналата година, вероятно призивите за ваксинация щяха да имат ефект. Сега това е леко закъснял пърформанс. Същите тези хора, които днес се държат за ръце, до вчера воюваха едни срещу други на различни фронтове. Преди да демонстрират единство, бяха разделени, а в основата на всичко това стоеше доста тривиална причина - парите за справяне с Covid.

Днес страната ни отбеляза нов антирекорд по брой на заразени и починали от коронавируса, а не чухме и дума за нови мерки, само призиви за ваксинация. Но данните към момента показват, че българинът е скептичен към ваксините срещу Covid-19 и ако за справяне с пандемията разчитаме само на лозунги, балонът скоро ще се спука.

Трябва ни план за действие, какъвто уж вече имахме. Според него училищата и университетите трябваше да останат отворени до последно, а на този етап само те са затворени. Зеленият сертификат бе правилно решение, но въведен със закъснение и „от днес за утре“. От една страна той извади наяве скритата заболеваемост и ускори ваксинацията, но от друга отвори врата за процъфтяваща търговия с фалшиви сертификати и това скоро ще изкриви статистиката за пандемията.

Страхът се бори със знание, не с обиди и отричане

„Страхът се бори със знание“, заяви днес шефът на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова. А аз бих добавила към думите ѝ „не с обиди и отричане“.

Проблемът на първо място е в противоречивата информация и разделението между самите медици. Когато само 45% от медицинските сестри у нас са ваксинирани, кой би очаквал по-голям процент имунизирани сред населението, което няма функционална грамотност за действието на ваксините срещу Covid-19. Няма как хората спокойно и уверено да решат да се ваксинират, когато различни специалисти едновременно насърчават и отхвърлят ваксините. 

Реклама за хиляди: Не се прави така

На второ място е тоталното неразбиране на страховете на онези, които не се ваксинират. Информационната кампания на здравното министерство се изчерпва с постери, на които единствената полза от ваксините е да отидем на дискотека или концерт. Меко казано неадекватните послания на министерството показват, че никой не си е направил труда да проучи защо наистина хората не искат да се ваксинират.  Изненада – нито е страхът от чипиране, нито от 5G, каквото твърдение се налага. В голямата си част въпросите и притесненията на тези хора са резонни свързани със здравословното им състояние, страничните ефекти, нивото на защита от вируса, възможността от повторно заразяване и т.н. Съвсем логични въпроси, на които би трябвало да може лесно и разбираемо да се намери  аргументиран научен отговор.

И тук идва третият проблем, вместо страховете на тези хора да бъдат адресирани, самите те биват заклеймявани като „антиваксъри“, макар голяма част от тях да имат всички ваксини от имунизационния календар и да ваксинират децата си. Обидите и чертаенето на разделителни линии обаче не помага, а напротив влошава ситуацията. Диалогът се прекъсва, а групите все повече се маргинализират и издигат стени пред комуникацията.

Не на последно място родните политици, умело използват страха на избирателите в продължаващата повече от половин година предизборна кампания. Вместо да са лидери на мнение и да се включат активно с послания и личен пример в битката срещу Covid-19, голяма част от тях се страхуват да заемат твърда позиция, за да не изгубят електорална подкрепа. Други пък нямат никакъв проблем да подклаждат или осъждат недоверието на избирателите в зависимост от партийната им линия и актуалната ситуация.

Къде спи Гешев?

Балонът се надува, надува, надува… Ако лозунгите не вършат работа, може би е време е за нови мерки. В противен случай здравната ни система може и да каже „пук“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама