Колко средства са необходими месечно, за да живее нормално българинът?

13:15, 02 ное 21 25 1631 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

1103 лв. месечно или 1421 лв. бруто са нужни на един възрастен човек в България, за да може да покрие разходите за издръжка, включващи храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт. Това обявиха от КНСБ, като цитираха данни от Института за социални и синдикални изследвания към организацията.

„Миналата година през декември сумата беше 1047 лева, тоест 56 лева повече за един самотноживеещ работещ българин е сега - 9 месеца по-късно“, заяви президентът на синдикатите Пламен Димитров.

От КНСБ съобщиха, още че в момента за да живее нормално едно тричленно семейство от двама възрастни и едно дете, всеки родител трябва да внася месечно в бюджета по 992 лева. „През миналия декември сумата беше с 50 лева по-малко на лице. Тоест за 9 месеца имаме 100 лева увеличение. Това е инфлацията и такива са необходимите компесаторни мерки, които трябва да бъдат въведени при заплащането на трудещите се“, категорични са синдикатите, цитирани от Dariknews.bg.

Основните храни поскъпват с нови 7% до края на годината

Ръстът на цените при храните и горивата са причината за поскъпването на живота у нас, отчетоха от организацията. По техни изчисления над 1,6 млн. българи не могат да си позволят нищо друго, освен да покриват нуждите си от храна и да плащат сметките си за комунални услуги.

През зимния период 27,5% от населението не може да подържа дома си достатъчно топъл, сочат данните на Евростат", заявиха още от КНСБ. Това безспорно се отразява и на здравето на българите, убедени са те. 

Доходите, получени от заплата, трябва да бъдат достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот, настояват от КНСБ. Например, трябва да осигури средствата и свободното време за участие в гражданския живот на нацията", както и на адекватни средства от гледна точка на храна и подслон.

Изхождайки от всички тези данни, от КНСБ поискаха от 1 декември 2021 г. да се въведе и прилага 460 лв. официална линия на бедност, да се разшири двойно обхватът на целевото енергийно подпомагане, да се въведе необлагаем минимум от началото на следващата година и минималната заплата да стане 764 лева от 1 януари, а още от този месец - 700 лева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама