Най-много хора се чудят дали да пишат „не знам“ или „незнам“

10:45, 02 ное 21 25 3100 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Дълго време най-посещаваната статия в сайта „Как се пише“ е била за пълния и краткия член. Напоследък най-много потребители търсят начина на изписване на „не знам“ – дали е слято или разделно. Това съобщи пред Радио София създателката на платформата Павлина Върбанова, доктор по български език.

Нейното обяснение е, че хората грешат не само заради незнание, а и защото някои вече я възприемат като друга част на речта, не като отрицателна форма на глагола знам. 

Коя е думата на 2021 година?

Върбанова отчете, че в днешно време предпочитаният начин за търсене на информация е интернет. Именно на това се дължи и популярността на „Как се пише“ не само сред учениците, но и сред работещите родители.

В делничен ден в сайта влизат по 13-14 000 души, но в пандемични условия, когато работата и ученето се прави от вкъщи, посетителите са още повече. Досега вече са се натрупали около 3 300 публикации. Освен това голямото количество информацията е надеждна, проверена и това е отличително, в сравнение с други източници в интернет.

Д-р Върбанова констатира и липсата на онлайн издание на официалния правописен речник.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 ТАКА И НЕ РАЗБРАХ 11:21, 02 ное 21

И КАК СЕ ПИШЕ ТАКА И НЕ РАЗБРАХ НО ГО ПИША ЗАЕДНО ПО УСЕТ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама