Произходът на коронавируса може никога да не стане ясен

17:25, 31 окт 21 25 1693 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Представители на американското разузнаване признаха, че истинският произход на вируса на COVID-19 може никога да не стане ясен. Въпреки това от Националното разузнаване на САЩ (ODNI) заявиха, че най-вероятно теориите за предаване на вируса от животно на човек или изтичане на вируса от лаборатория, са „най-вероятни“.

Анализаторите обаче не могат да се съгласят кое от двете е по-вероятно и отказват да коментират дали изобщо може да се направи окончателно заключение.

Според разузнавачите теорията, че вирусът е изтекъл от лабораторията при направата на биологическо оръжие, не е правдоподобна, защото „поддръжниците на тази теория нямат директен достъп или каквито и да било доказателства от Института по вирусология в Ухан, Китай“, хората, които разпространяват тази теория, ще бъдат обвинени в оповестяване на фалшиви новини и дезинформация.

Частни разузнавателни агенции са на мнение, че теорията вирусът да произхожда от природата, е най-правдоподобен, въпреки че никой досега не е намерил категорични доказателства за това.

В доклада на Националното разузнаване на САЩ, изготвен въз основа на докладите на четири различни разузнавателни агенции, се заключава, че „има ниска вероятност първоначално вирусът да е предаден от животно на човек“.

В доклада на пета агенция, разследваща произхода на вируса, пък се констатира, че „има вероятност“ първият заразен човек с вируса да „има нещо общо“ с лабораторията в Ухан. Докладът на Разузнаването също така посочва, че световната научна общност не разполага с „клинични проби или пълно разбиране на епидемиологичните данни от по-ранните случаи на COVID-19“, което затруднява учените да се обединят около една или друга теория, пише БГНЕС. 

Често Китай е критикуван за отказа от сътрудничество в разследванията на произхода на COVID-19. Доналд Тръмп, който беше президент на САЩ в първите месеци на пандемията, нарече заразата „китайски вирус“. 

В отговор на доклада на разузнаването, китайското посолство във Вашингтон заяви пред агенция Ройтерс: „Ние подкрепяме научно обосновани усилия за проследяване на произхода на вируса, но се противопоставяме на опитите този въпрос да бъде политизиран". 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама