Излишъкът в бюджета е намалял с близо 300 млн. лева за месец

19:40, 30 окт 21 25 1191 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Излишъкът в държавния бюджет е намалял с близо 300 милиона лева за един месец. При над 1 милиард в края на септември той е 725 милиона лева в края на октомври. Както основна причина за това от Министерството на финасите посочват социалните и здравноосигурителните плащания.

От 1-ви октомври добавката за пенсионерите нарасна от 50 на 120 лева, което е само един от компонентите, които тежат повече на Хазната, отчитат от Финансовото министерство.

В частта на здравноосигурителните разходи се отчита ръст заради по-големите суми, необходими за борбата с пандемията, и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредната епидемична обстановка.

Докато ръстът на разходите традиционно се увеличава през последните месеци, нарастването на събраните приходи започва да се забавя. През октомври дори се очаква месечен дефицит от 343 милиона лева.

Във Фискалния резерв има 10,2 милиарда лева към края на септември.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама