В Кюстендил гласуват дали да се вдигат местните данъци

09:40, 30 окт 21 25 1765 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Странен референдум се провежда днес в Кюстендил. От жителите на общината се иска да отговорят на въпроса трябва ли да се вдига местният данък върху недвижимите имоти, както и такса смет.

В същото време Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление забранява чрез местни и национални референдуми да се решават въпроси, свързани с размера на данъците. Как тогава общината провежда подобно допитване, не е ясно, пише „Сега“.

„Подкрепяте ли повишаването на данъка върху недвижимите имоти за град Кюстендил от 1,4 промила на 1,9 промила“ и „Подкрепяте ли повишаването на такса битови отпадъци за град Кюстендил от 1,4 на 1,9“ са двата въпроса, на които трябва да отговорят жителите на Кютендил. В селата в общината питането е за промяна на местните данъци и такси, както и такса смет от 1,9 на 3,9 промила.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов съобщи пред БНР, че референдумът ще се проведе от 08.00 до 18.00 часа, като за целта в града и в селата от общината са обособени общо 87 секции на открито - в дворовете на учебните заведения и на местата, където обикновено гласуват. 

„Около 35 хиляди души имат право да изразят мнението си, като отидат днес до урните. Резултатите от допитването ще бъдат съобщени веднага след обработването им“, каза Паунов. Той посочи, че общественото допитване са прави изцяло с доброволци.

„Не сме ангажирани пряко с провеждането на референдума, но ще следим за недопускане на нарушения на обществения ред“, потвърди пред БТА комисар Васил Паргов, началник на „Охранителна полиция" при ОД на МВР в Кюстендил.

Данъците в община Кюстендил не са променяни от 2007 година. Според изчисленията на общината, увеличението средно ще бъде с 11 лв. годишно - за данък сгради и с 18 лв. - за такса смет. При така предложения размер на ставките върху недвижимите имоти, Общината очаква постъпления с повече от 610 хиляди лева годишно.

„Всеки ще може на двата въпроса с „да“ или „не“ да отбележи на място, записвайки собственоръчно в списъка само трите имена и адреса си, срещу личната карта, на мястото, което гласува. Тъй като, за съжаление, при печатането прозират, молбата ми е да ги сгъват на четири, за да се запази тайната на вота. Няма да има пликове, тъй като всичко е на доброволни начала. Ще обявим резултата в събота вечер“, посочи кметът на Кюстендил.

Какво казва законът?

Чрез местен референдум не могат да се решават въпроси:
1. на общинския бюджет;
2. относно размера на местните данъци и такси;
3. на правилата на вътрешната организация и дейност на общинския съвет.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама