Пада изискването за техническите паспорти на сгради

18:06, 28 окт 21 25 1821 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Отпада изискването за задължително съставяне на технически паспорти за всички сгради. Новината съобщи регионалният министър Виолета Комитова. 

Миналата година беше решено, че документът става задължителен, оттогава срокът за издаването му беше удължаван няколко пъти, като последно беше посочена 2024 г. за крайна дата. Технически паспорт се изискваше за всички сгради, строени преди 1999 г. 

Бъдещето на панелните блокове

„Този документ представя моментното им състояние, конструкцията и инсталациите на сградите. Според нас такъв трябва да се съставя само при извършване на реконструкция или ремонт. Затова отменихме това задължение за гражданите, като им спестихме по 1000 лева на семейство“, обясни регионалният министър, цитиранa от bTV.

По обобщени данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към месец април 2021 г. са регистрирани общо 2 763 240 нови и съществуващи сгради. Копия на техническите им паспорти са предоставени за 10 803 или 0,39% от тях. 

Към края на 2020 г. броят на обновените съществуващи жилищни сгради с технически паспорти е малко над 2200, което в относителен дял е под 0,11 %.

„Работим по нови текстове на наредбата за достъпна среда, която предвиждаше всички апартаменти в жилищните блокове да отговарят на изискванията за хора със затруднено придвижване. За една година старата наредба е отменена. Смятаме, че има резон в една по-голяма сграда да има само едно такова жилище“, заяви Комитова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама