Еврокомисията към Полша: Пари ще има само срещу реформи

17:17, 28 окт 21 / Свят 25 1938 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Полша трябва да отмени новата си дисциплинарна система за съдиите, за да отключи достъпа до милиарди евро помощ от Европейския съюз, предназначена да помогне за възстановяване на икономиката й, засегната от пандемията на коронавирус. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Искаме да вложим в този план за възстановяване и устойчивост ясен ангажимент за демонтиране на дисциплинарната камара, за прекратяване или реформиране на дисциплинарния режим и за започване на процес за преназначаване на съдиите“, каза Фон дер Лайен, цитирана от „Дневник“.

В сряда Съдът на ЕС определи глоба от 1 млн. евро дневно на Полша, задето не е изпълнила разпореждането му през юни да разпусне незабавно камарата и да върне съдиите, отстранени от работа.

Висшият съд на ЕС и Европейската комисия смятат, че новия дисциплинарен режим за съдиите в Полша нарушава правото на ЕС и застрашава принципа за разделение на властите, позволявайки намеса на политиците в кадровите решения в съдебната система.

„Мисля, че това е изпълнимо, надявам се, че ще постигнем споразумение. Но частта за реформи е conditio sine qua non (условие, без което не може)“, каза Фон дер Лайен в първия си коментар след решението на съда в Люксембург.

Полша е депозирала плана си за възстановяване и устойчивост на 30 април, но до момента Европейската комисия не е излязла с мнение дали той отговаря на условията, за да бъде финансиран чрез бюджета на ЕС. Варшава разчита на 36 млрд. евро до 2026 г. като безвъзмездни средства и заеми, за да възстанови икономиката си от пандемията. Въпреки че двумесечният срок за оценка, както и договореното удължаване отдавна изтекоха, Европейската комисия още не е обявила мнението си. В сряда неин говорител каза, че тя не си поставя краен срок за това.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама