Щом лекарите са по студията, а не в болниците, обществото е застрашено

09:26, 28 окт 21 25 2037 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изгуби се времето. Истината е, че още август започна тази криза, практически от май до август не се говореше за коронавируса. Това коментира в ефира на БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Щом един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме до там отново да виждаме мъже и жени, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и приети в болница. Това е за четвърти път“, изтъкна той.

По думите му все по-често се случва хората да се обръщат към БЛС за намиране на място в болница. „Много пъти казах, че няма как една система, организирана за мирно време, да може да посрещне огромна вълна от болни с една и съща диагноза. Няма как да бъде спокойно и лесно“, заяви д-р Маджаров.

Относно командироването на лекари и сестри от малки към големи болници заради недостига на кадри, той коментира, че тази идея е била използвана още в началото на епидемията и не е нова. Надявам се дотам да не се стигне, защото това са трудни взаимоотношения, смята той.

Сертификатът европейски, изпълнението българско...

По въпроса за въвеждането на зелен сертификат за служителите в болниците, той заяви: „Какво трябваше да се случи, за да разберат колегите по болниците, че това ще е изискване и у нас? Цяла Европа го въведе, цяло лято и сега изведнъж - министър Кацаров го въвел внезапно, ами не е внезапно. Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат.

Използваме зеления сертификат не само за здраве - в момента, в който стана ясно, че ще се използва и за работното място, в заведения за обществено хранене или забавления, ясно е, че този документ е с голяма значимост, практически е равен на лична карта - показваш зелен сертификат, за да се качиш на самолет“, обясни още д-р Маджаров.

Относно разкритието, че личен лекар в София е издавал фалшиви сертификати, Маджаров категорично заяви, че за това могат да се отнемат лекарски права. Само че, докато тече разследването, по закон това не може да стане. Ако колегата бъде доказан и осъден, разбира се, че ще му бъдат отнети правата.

Шефът на Здравната каса чака с готовност проверка от прокуратурата

Сблъсъкът между БЛС и НЗОК

Председателят на БЛС коментира и темата защо съсловни организации искат оставката на шефа на НЗОК Петко Салчев. По думите на Маджаров, на фона на това, което преживяваме, една институция прикривайки се зад димната завеса на ковид и останалите проблеми, се опитва да не извърши прозрачното преразпределяне на средства. „Към 30 септември трябва да получим разходите на НЗОК и да ги сравним с бюджета, отпуснат от НС за здравноосигурените граждани и виждаме, че там са останали средства в отделните направления за последните 3 месеца в такова количество, че няма да бъдат изхарчени и трябва да се измисли методика, да се съгласува и да се подпише“, обясни д-р Маджаров. Според него, това ръководство на НЗОК е най-компрометираното.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама