Коронавирусът у нас: Учениците се връщат в клас от 8 ноември

19:00, 28 окт 21 25 2206 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Здравните власти предвиждат завръщане на най-малките ученици от I до IV клас от 8 ноември. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на здравеопазването Димитър Петров след извънредна среща на здравните власти.

Междувременно все повече общини влизат в ротационен режим на обучение. След като и Бургаска област вече е в тъмночервената зона, днес щабът реши, че от понеделник - 1 ноември, пет общини в областта минават на ротационен принцип на обучение. Това са Бургас, Карнобат, Приморско, Царево и Айтос, предаде БГНЕС.

По-рано днес от просветнто министерство казаха, че връщането на малките ученици в клас ще бъде обявено поне 2 дни предварително, за да могат родителите и учителите ще имат възможност да се подготвят.

Връщането в училище при толкова високи стойности на общата заболеваемост ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда – с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували и не са ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа.

Родителите ще имат избор – или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане в къщи и да учи онлайн. Особено за малките ученици до IV клас присъственото обучение е ключово важно.

Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата, и той да бъде доставен в училищата.  От вида тест зависи организацията на самото тестване. 

По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани общо 38.65% от учителите, като при 2.31% от тях имунизационният цикъл не е завършен. През последната седмица се забелязва ръст на броя педагози с ваксина. Непосредствено преди въвеждането на „зеления сертификат“ в страната имунизираните с поне една доза преподаватели в училищата бяха 36,14%. 
Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са 4.87%. 

Отново броят на ваксинираните е голям

През последните 24 часа у нас са регистрирани 5 643 нови случая при 41 613 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 13,56% от взетите проби са дали положителен резултат.

86,99% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 1 627, следват Варна с 534 и Пловдив с 474. Няма област без нови случаи, като най-малко са те отново в Кърджали - 24.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 587 765. Броят на активните случаи към момента е 90 543. Настанените в болници се увеличават и вече са 7 373, от които 607 са в интензивно отделение. 89,8% от влезлите за лечение в болница също са неваксинирани. 

Излекуваните през последното денонощие са 2 225 души, така общият им брой достига 473 628. 

Жертвите на болестта у нас вече са общо 23 594. От починалите за денонощието 154 души, 93,51% не са ваксинирани. 

До момента у нас са поставени общо 2 800 965 дози на ваксините срещу COVID-19, като през последното денонощие са извършени 25 424 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 1 479 038 души. 15 370 души вече са си поставили бустерна доза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама