Стотици данъчни тръгват на проверки за плащане на ДДС при внос

10:50, 27 окт 21 25 1942 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Стотици инспектори на НАП, съвместно с други държавни органи, започват масов данъчен контрол за стоки, облагани с ДДС при внос, съобщиха от приходната агенция. 

Данъчните ще следят прилагането на режимите за освобождаване от данък върху добавената стойност при внос на стоки у нас от трета страна, но са предназначени за друга държава членка на ЕС. При тези случаи ДДС не се заплаща в България, а в другата държава членка, което е предпоставка за измами. Ще бъдат проверявани вносители, търговци на едро и дребно и при открити отклонения от облагане ще бъдат възлагани проверки и ревизии.

Спецов: НАП не е бухалка

Данъчните ще наложат засилен контрол и на „чистият“ внос, при който стоките, основно от Китай и Турция, се внасят за продажба в България. При тях главният данъчен риск е ниската митническа облагаема стойност, на която стоките се обмитяват, но тяхната продажна цена обикновено е десетки до стотици пъти по-висока. Необлагането с ДДС на тази разлика ощетява сериозно бюджета.

В кампанията на НАП всеки внос на стоки от трета страна в България ще бъде проследяван от момента, в който бъде оформен пред митническата администрация. Приходната агенция ще наблюдава движението на стоката, документите за последващите ѝ препродажби, като ще бъдат извършени минимум 10 000 проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори. Основната задача на данъчните е да гарантират, че се плаща реален ДДС.

Инспекторите на НАП ще правят пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на данни с Агенция „Митници“. Звеното „Фискален контрол“ ще следи движението на стоките на територията на страната, а ревизори ще анализират фактурите и препродажбите на вносните стоки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама