Работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират

09:15, 27 окт 21 / Политика 25 2949 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Зеленият сертификат не нарушава трудовите права на хората. Работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират. Ако служител, заемащ позиция, за която се изисква зелен сертификат, не желае да се ваксинира, може да се тества. Това обяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Всички работодатели, чийто сфери на дейност попадат в изискванията за зелен сертификат, имат право да получат безплатни антигенни тестове от РЗИ след заявка. Цената на пробовземането от 10 лева на тест, обаче, може да се спести единствено, ако работодателят осигури свое медицинско лице. В такъв случай резултатите от тестовете ще важат само за нуждите на преприятието, защото няма да са вписани в системата от оторизирана лаборатория, обясни министърът в ефира на БНТ.

По думите на служебния вицепремиер за момента въведените мерки не се отразяват на безработицата у нас и тя остава на ниско ниво.

По повод искането на синдикатите за вдигане на доходите Гълъб Донев изтъкна, че според него има възможности за увеличение на минималната работна заплата. Дали това ще се случи и какво ще е увеличението трябва да се реши след преговори със социалните партньори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама